Αγιορείτικη τραγανή μελοτυρόπιτα
Η αγιορείτικη μελοτυρόπιτα είναι ένα από τα… μυστικά γλυκίσματα της καλογερικής ζαχαροπλαστικής που σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταπλήξετε τους αγαπημένους σας. Τρώγεται τόσο όλες τις ώρες και θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Η Μελοτυρόπιτα είναι μια συνταγή πεντανόστιμη και παράλληλα εξαιρετικά εύκολη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε, σήμερα κιόλας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την μελοτυρόπιτα είναι:
4-5 φύλλα κρούστας χοντρά
μέλι ,ελαφρώς αραιωμένο με ελάχιστο χλιαρό νερό
βούτηρο λειωμένο για το τηγάνισμα
κανέλλα σκόνη
τυρι φέτα κομμένη σε κομμάτια 0,8×0,5×0,1 περίπου και καλά ξαρμυρισμένη απόβραδύς, ή ανθοτυρο ή μυζήθρα ανάλατη
ή και οποιοδήποτε ανάλατο τυρί.
Επί το έργον:
Κόβουμε τα φύλλα σε διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος από το τυρί και τυλίγουμε σε αυτά. Τηγανίζουμε στο βούτηρο έως ότου ροδίσουν καλά.
Αποσύρουμε, γλασσάρουμε και περιχύνουμε με το μέλι, επιπάσσοντες και την κανέλλα.Γίνεται και με φύλλο καταϊφι στο φούρνο. Απλώνουμε το μισό
καταϊφι σε βουτηρομένο ταψί. Κατόπιν το τυρί σε όλο το μήκος και πλάτος του ταψιού.Απλώνουε και το υπόλοιπο από πάνω. Το πατάμε καλά, ραντίζουμε
με νερό και ζεματίζουμε με βούτυρο.
Όταν ροδίσει αποσύρουμε και περιχύνουμε και το αραιωμένο μέλι, ή με σιρόπι όπως και σε όλα τα άλλα γλυκά ταψιού. Προσέχουμε ώστε το μέλι ή το σιρόπι
να είναι κρύα. Αν είναι αμφότερα (καταϊφι-μέλι) ζεστά «λασπώνουν».
Πηγή: Βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου , ηγούμενου της Ι. Μονής Τατάρνης