Δίαιτα των φρούτων: Τι ισχύει για τα οφέλη της. Τι να προσέχετε


Τι είναι η φρουτοφαγία και τι περιλαμβάνει. Ποια τρόφιμα αποκλείονται από τη δίαιτα αυτή. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της μακροπρόθεσμα.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για καλή υγεία, αλλά από το σημείο αυτό έως το να ακολουθεί κανείς τη δίαιτα των φρούτων η απόσταση είναι μεγάλη.

Η δίαιτα των φρούτων είναι μια διατροφική τάση, που συνιστά πλήρη αποφυγή κάθε ζωικής προέλευσης τροφίμου, ακόμα και του γάλακτος. Συνιστά επίσης να αποτελείται το ημερήσιο διαιτολόγιο κατά 55% έως 75% από ωμά φρούτα. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν επίσης μερικούς ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Εκτός από τα τυπικά φρούτα, όπως τα μήλα και τα σταφύλια, όσοι ακολουθούν αυτή τη φρουτοφαγία μπορεί επίσης να τρώνε τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και αβοκάντο. Παρότι θεωρούνται λαχανικά, στην πραγματικότητα είναι φρούτα. Μερικά φρούτα, όπως το αβοκάντο, παρέχουν λιπαρά, ενώ αν ο φρουτοφάγος τρώει και καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, προσλαμβάνει κάποιες πρωτεΐνες.

Το διαιτολόγιο αυτό, όμως, είναι ένα από τα πιο στερητικά που υπάρχουν και κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, προειδοποιεί η διαιτολόγος Dr. Kate Patton, MEd, RD, CSSD, LD, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ακολουθεί κανείς τη δίαιτα των φρούτων για περισσότερες από λίγες ημέρες.

«Η δίαιτα των φρούτων ενέχει υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού», τονίζει. «Γι’ αυτό τον λόγο συνήθως δεν συνιστάται ως τμήμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Τι περιέχουν τα φρούτα

Τα φρούτα είναι γεμάτα φυσικά σάκχαρα με τη μορφή της φρουκτόζης. Περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρονίων παθήσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους συνιστάται η καθημερινή κατανάλωσή τους, αλλά με μέτρο. Επιπλέον, συνιστάται να καταναλώνουμε κυρίως ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς.

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν ότι τα φρούτα πρέπει να αποτελούν το πολύ το 25-30% του ημερήσιου διαιτολογίου μας. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό, θεωρείται ότι οδηγεί σε διαταραχή της ισορροπίας των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε.

Τι ισχύει για το αδυνάτισμα

Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος αλλάζει ριζικά τις διατροφικές συνήθειές του και αρχίζει να τρώει μόνο φρούτα, μπορεί να παρατηρήσει κάποια απώλεια βάρους. Η απώλεια αυτή όμως δεν είναι σωστή, ούτε έχει μεγάλη διάρκεια.

«Για να είναι αποτελεσματικό το αδυνάτισμα, το σώμα πρέπει να χάνει λίπος και να αυξάνει τη μυϊκή μάζα του», λέει η Dr. Patton. «Με τη δίαιτα των φρούτων, όμως, ο οργανισμός αποβάλλει νερό και άπαχο μυϊκό ιστό. Επομένως δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος».

Επειδή, εξ άλλου, τα φρούτα περιέχουν πολλά φυσικά σάκχαρα, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στην αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, πολλά περιέχουν πολλές θερμίδες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν λ.χ. τα αβοκάντο, τα σύκα, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα κ.λπ.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η δίαιτα των φρούτων μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες συνέπειες, εάν ένας υγιής άνθρωπος την ακολουθήσει για λίγες ημέρες. Αν όμως παραταθεί, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πολλά προβλήματα υγείας, προειδοποιεί η Dr. Patton. Μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ασθενών.

Μια τέτοια ομάδα είναι οι πάσχοντες από διαβήτη ή προδιαβήτη. Στους ασθενείς αυτούς, η φρουτοφαγία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, λέει. «Τα φρούτα περιέχουν τόσο πολλά σάκχαρα, ώστε η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο σάκχαρο αίματος», τονίζει.

Η δίαιτα των φρούτων μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς με διαταραχές του παγκρέατος ή των νεφρών.

Ανεξαρτήτως αυτών, όσοι τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ωμά φρούτα παρουσιάζουν συχνά ελλείψεις βασικών συστατικών, όπως:

  • Βιταμίνης Β12
  • Ασβεστίου
  • Βιταμίνης D
  • Ιωδίου
  • Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Οι ελλείψεις αυτές μπορεί να έχουν συνέπειες, όπως:

  • Αναιμία
  • Κόπωση
  • Λήθαργο
  • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Οστεοπόρωση

Τις ελλείψεις αυτές οι φρουτοφάγοι συχνά αποφεύγουν να καλύπτουν με διατροφικά συμπληρώματα. Γιατί; Διότι αυτά συχνά παράγονται από διατροφικές πηγές όπως οι καλλιέργειες γαλακτοκομικών και οι πρωτεΐνες σόγιας. Όλ’ αυτά τα συστατικά είναι απαγορευμένα στη δίαιτα των φρούτων.

Ακόμα και τα δόντια κινδυνεύουν από τα πολλά φρούτα, διότι μερικά (όπως τα εσπεριδοειδή) είναι όξινα. Έτσι, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να διαβρώσει την αδαμαντίνη ουσία (το σμάλτο) των δοντιών. Μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο στην τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο.

Τι να κάνετε

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας, συμβουλευθείτε κατ’ αρχάς τον γιατρό σας. Ζητήστε επίσης τη συμβουλή ενός διαιτολόγου. Οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να καταρτίσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, που θα μπορείτε με ασφάλεια να ακολουθείτε.

Γενικώς, αντί για τη δίαιτα των φρούτων, θα ήταν πολύ καλύτερο να ακολουθήσετε την μεσογειακή διατροφή, λέει η Dr. Patton. Εκτός από φρούτα περιέχει άφθονα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Έτσι καλύπτει πολύ περισσότερες ανάγκες του οργανισμού.



agrinio24.gr