Η θανατηφόρα νόσος των χοίρων ενδέχεται να ευνόησε την πανδημία του κορονοϊού
Νέα στοιχεία για την πιθανή προέλευση της καταστροφικής πανδημίας του κορονοϊού φέρνει στο φως μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θανατηφόρος νόσος των χοίρων που οδήγησε σε μαγική σφαγή των ζώων στην Κίνα, μπορεί να ευνόησε την επαφή με τον ιό, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στην κατανάλωση άλλων κρεάτων.
Το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων ενδέχεται να έθεσε τις “βάσεις” για να εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού. Εμφανίστηκε στην Κίνα για πρώτη φορά το 2018 και στάθηκε αφορμή να διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα του χοιρινού κρέτος.
Το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος προέρχεται από την Κίνα, η οποία παράγει περίπου 55 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος ετησίως, δημιουργώντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το χοιρινό αποτελεί, επίσης, κύρια πηγή κρέατος στην κινεζική διατροφή.
Η επιδημία των χοίρων είχε εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Η ασθένεια στα ζώα ήταν ανίατη, με αποτέλεσμα όταν προχωρήσει η εξάπλωσή της, η μόνη λύση είναι η θανάτωση των μολυσμένων ζώων.
Η δραματική μείωση της διάθεσης χοιρινού κρέατος, μετά τη μαζική σφαγή των ζώων οδήγησε σε αύξηση των τιμών και αύξησε τη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές κρέατος. Αυτές οι πηγές περιελάμβαναν άγρια ζώα, αυξάνοντας έτσι πολύ τη δυνατότητα της επαφής του κορονοϊού με τον άνθρωπο.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατάληξε ομάδα ερευνητών από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Περισσότερα άγρια ζώα εισήλθαν τότε στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, είτε μέσω του κυνηγιού… είτε μέσω της της αγοράς διαφορετικών ειδών κρέατος. Η αύξηση αυτής της ζήτησης, απλώς αύξησε την ευκαιρία επικοινωνίας του ιού με τον άνθρωπο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, David Robertson, καθηγητής Ιογενικούς Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
Το κλειδί για την αποτροπή μιας επόμενης ζωονοσολογικής πανδημίας είναι το ηθικό καθήκον να καταλάβουμε πώς το μηχανισμό της πρόκλησής της. Ομάδα επιστημόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξακολουθούν να διερευνούν το πρόβλημα, όμως, έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί άλλοι ύποπτοι κορονοϊοί προήλθαν πιθανώς από τις νυχτερίδες και μεταδόθηκαν στους ανθρώπους, πιθανώς μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου (ξενιστή).
Οι πρώτες περιπτώσεις της νόσου Covid-19 εντοπίστηκε στη Γουχάν, αλλά είναι πιθανό η ασθένεια να προέρχεται από άλλη περιοχή. Τον Ιανουάριο του 2020, οι Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν το γονιδίωμα του ιού και δημοσιοποίησαν τη γενετική αλληλουχία του. Ο ιός ονομάστηκε Sars-CoV-2. Τότε, συμπέραναν ότι πιθανότατα ο νέος ιός έφερε ως μακρινή καταγωγή του, την επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Από τη μελέτη 41 δειγμάτων από πρώιμα επιβεβαιωμένα κρουσμάτων Covid-19, αποδείχθηκε ότι το 70% των ατόμων ήταν ιδιοκτήτες στάβλων, υπάλληλοι ή τακτικοί πελάτες της αγοράς της Γουχάν, οι οποίοι πουλούσαν θαλασσινά αλλά και ζώντα ζώα, τα οποία κυνηγούσαν παράνομα στην άγρια φύση και συχνά τα έσφαζαν μπροστά τους πελάτες. Ωστόσο, η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση δεν είχε καμία εμφανή σύνδεση με την αγορά των άγριων ζώων.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση, η οποία εμπλέκει την νόσο των χοίρων ως κινητήρια δύναμη της διασποράς του Sars-CoV-2 στους ανθρώπους, παρουσίασε μια πιθανή εξήγηση για το τι συνέβη.
Όπως δήλωσε ο Robertson, η νόσος των χοίρων προκάλεσε την εξαφάνιση περίπου του 40 με 60% του συνολικού πληθυσμού των χοίρων, προκαλώντας μαζική αναστάτωση στη βιομηχανία κρέατος της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτηματικά, σύμφωνα με τον επιστήμονα. “Θα μπορούσαν ακόμη να υπάρχουν μολυσμένα ζώα στην αγορά, όμως, αυτό δεν συνέβη”, σημείωσε.
Προς το παρόν, η ιδέα ότι η έλλειψη χοιρινού κρέατος οδήγησε στη διασπορά του Sars-CoV-2 στους ανθρώπους, είναι μόνο μια υπόθεση, πρόσθεσε:
“Φανταστείτε έναν τοίχο, είναι απλώς ένα τούβλο σε αυτόν τον τοίχο των αποδείξεων. Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στην διαδικασία της κατανόησης του τι συνέβη”, πρόσθεσε ο Robertson. “Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους έρευνες – μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να βρεθούν όλες οι πιθανές διαδρομές”, κατέληξε.