Η κλιματική αλλαγή τριπλασίασε τις απώλειες συγκομιδής στην Ευρώπη


Οι απώλειες της συγκομιδής λόγω καύσωνα και ξηρασίας τριπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που αναδεικνύει την ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργειών στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής..

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters συνδυάζει δεδομένα για τη γεωργική παραγωγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, καύσωνας, πλημμύρες, κύμα ψύχους) σε 28 ευρωπαϊκές χώρες (στη σημερινή ΕΕ των 27 και τη Βρετανία) από το 1961 έως το 2018.

«Η σοβαρότητα των επιπτώσεων των ξηρασιών και των καυσώνων στη γεωργική παραγωγή σχεδόν τριπλασιάστηκε αυτά τα τελευταία 50 χρόνια» από απώλειες 2,2% την περίοδο 1964-1990 σε 7,3% για την περίοδο 1991-2015.

«Παρότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών καλλιεργειών αυξήθηκαν κατά 150% περίπου μεταξύ 1964-1990 και 1991-2015, διαπιστώσαμε ότι οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα είχαν σοβαρότερες συνέπειες κατά την πιο πρόσφατη περίοδο για τους διαφόρους τύπους καλλιεργειών» σχολίασε Τερέζα Μπρας του Nova School of Science and Technology στη Λισαβόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι ξηρασίες, που γίνονται όλο και πιο συχνές, είναι επίσης όλο και πιο έντονες: «Τα πιο σοβαρά επεισόδια ξηρασίας γίνονται δυσανάλογα πιο σοβαρά».

Οι ερευνητές δεν περίμεναν οι επιπτώσεις αυτές να είναι «τόσο σοβαρές», πρόσθεσε ο Γιόνας Γιάγκερμεϊρ του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της Nasa.

ΟΙ μεγαλύτερες απώλειες αφορούν τα σιτηρά, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες (λαχανικά, αμπέλια, φρούτα κ.λπ.) που απαιτούν λιγότερη άρδευση, σημειώνει η μελέτη.

«Τα σιτηρά, ένα βασικό τρόφιμο που καταλαμβάνει σχεδόν το 65% της καλλιεργούμενης έκτασης της ΕΕ, και το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατροφή των ζώων, είναι η σοβαρότερα πληγείσα καλλιέργεια. Ειδικότερα, διαπιστώσαμε ότι για κάθε έτος που σημαδεύεται από επεισόδιο ξηρασίας, οι απώλειες των σιτηρών αυξάνονται κατά 3%» ανέφερε η Μπρας.

Δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συντάκτες της μελέτης προτρέπουν να εξεταστούν «στρατηγικές και προτεραιότητες με σκοπό τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος».

Αυτό «απαιτεί μια νέα ματιά σε πιο ανθεκτικά είδη τροφίμων» σχολίασε η δρ Ζούλια Σέισας, επίσης του la Nova School στη Λισαβόνα.

Το θέμα καθίσταται πιο σημαντικό δεδομένου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων.

Ο καύσωνας και η ξηρασία του 2018 στην Ευρώπη «προκάλεσαν μείωση της παραγωγής των σιτηρών κατά 8% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε ζωοτροφές και αύξηση των τιμών» επισημαίνει η μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

in.gr



Πηγή