Θεοδωρίδου: «Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τους θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία»


Διευκρινίσεις σχετικά με τους θανάτους ηλικιωμένων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι 26 ηλικιωμένων δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη χώρα.

«Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει μεταξύ των θανάτων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία και του εμβολίου του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, «τα δημοσιεύματα έσπευσαν εμμέσως να συνδέσουν τα γεγονότα».

«Σχετικά με μία σειρά θανάτων που αναφέρθηκαν σε δημοσιεύματα για άτομα μεγάλης ηλικίας που είχαν εμβολιαστεί στη Νορβηγία, ο αντίστοιχος ΕΟΦ της χώρας, μόλις πριν από λίγο, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων», τόνισε.

Μάλιστα, οι ειδικοί από τη Νορβηγία ξεκαθαρίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον ημερήσιο αριθμό φυσικών θανάτων. «Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, αλλά άτομα ηλικιωμένα και με σοβαρά προβλήματα και εύθραυστη υγεία θα αντιμετωπίζονται ακόμα πιο προσεκτικά», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θοδωρίδου: «Ποιοι είναι οι τρεις παράμετροι αυστηρών ελέγχων στα εμβόλια»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι είναι φυσιολογικό να συζητούμε διάφορα θέματα όσο αυξάνονται τα ποσοστά του εμβολιασμού. Ωστόσο, όπως τόνισε τα εμβόλια ελέγχονται αυστηρά για τρία πράγματα: «Πρώτον, γίνεται ο έλεγχος ανοσογονικότητας, δηλαδή η ικανότητάς τους να δημιουργούν αντισώματα, δεύτερον, η αποτελεσματικότητα, δηλαδή η ικανότητα να προστατεύουν και, τρίτον, η ασφάλεια, δηλαδή η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στις κλινικές μελέτες όπου ελέγχονται αυτά τα στοιχεία στα εμβόλια, η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους, ώστε να ανιχνευθεί οποιαδήποτε σπάνια επιπλοκή ένα στο εκατομμύριο», συμπλήρωσε η ίδια.

«Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων καταγράφει όλα τα περιστατικά τα οποία του αναφέρονται και σε όλα γίνεται έλεγχος, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα εάν όντως συνδέεται το εμβόλιο με την ανεπιθύμητη ενέργεια ή ήταν τυχαίο γεγονός», κατέληξε η ίδια.

iatropedia.gr



agrinio24.gr