Κορονοϊός: Θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ανοσία αγέλης για προστασία από τον μεταλλαγμένο ιό


Όσο περισσότερο αυξάνεται η μεταδοτικότητα ενός ιού, τόσο περισσότερη συλλογική ανοσία χρειαζόμαστε από τα εμβόλια για να τον καταπολεμήσουμε, λένε οι ειδικοί, για τον νέο μεταλλαγμένο κορονοϊό της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκε και στην χώρα μας σε 60 περιπτώσεις.

Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες στην Ελλάδα, από την παρουσία “διάσπαρτων” κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας, που εμφανίζεται πιο μεταδοτικός και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρος.

Τα 60 συνολικά περιστατικά, 27 εκ των οποίων εντοπίστηκαν «διάσπαρτα» στην κοινότητα, σε Αθήνα και Κρήτη, έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές.

Για έναν «φαύλο κύκλο» κι ένα διαρκές κυνηγητό με τον ιό κάνουν λόγο οι ειδικοί, καθώς όπως λένε, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό για να καταπολεμηθεί και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευσθεί η παραγωγή εμβολίων από τις εταιρίες και οι εμβολιασμοί.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

«Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να βγαίνουν μεταλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές, άρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να έχουμε συλλογική ανοσία. Τώρα το 60 με 70% του πληθυσμού, πάει 70 με 80% και ούτω καθεξής. Η ανοσία που πρέπει να αποκτήσουμε εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα. Όσο πιο μεταδοτικός είναι ένας ιός, τόσο είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστεί για να έχουμε συλλογική ανοσία. Ένας ιός που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός πρέπει να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός. Στον προηγούμενο Covid-19 με τη μεταδοτικότητα που είχε έπρεπε να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Τώρα που είναι πιο μεταδοτικός θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο δηλαδή», αναφέρει και συμπληρώνει ότι θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων:

«Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει άμεσα να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Να αφήσουν οι εταιρείες τα θέματά τους στην άκρη και να συνεργαστούν και να παράξουν εμβόλια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν είχαμε πιο πολλά εμβόλια θα κάναμε πιο γρήγορα τους εμβολιασμούς”, λέει.

“Ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη”

Την εκτίμησή του ότι ο εξελιγμένος ιός που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από 60 χώρες, θα κυριαρχήσει σταδιακά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε επίσης, ο Καθηγητής:

“Μοιραία το στέλεχος αυτό που δυστυχώς μεταδίδεται ευκολότερα, θα αντικαταστήσει πολύ γρήγορα αυτό που μεταδίδεται δυσκολότερα. Αυτό είναι λίγο μοιραίο. Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Ένα στέλεχος που μεταδίδεται ευκολότερα και δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε -δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε αυτούς που φέρουν αυτό το στέλεχος σε σχέση με αυτούς που δεν το έχουν και δεν έχει και νόημα να το κάνουμε- θα κυριαρχήσει. Είναι σαφές αυτό”, τονίζει.

Όσο αυξάνεται η εργαστηριακή επιτήρηση της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από το ‘Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τόσο σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται και η εικόνα της μετάδοσης του ιού της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας.

Το τέλος της εβδομάδας θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα και κυρίως στην Αθήνα, δηλώνει στο iatropedia.gr o Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ:

“Ακόμη δεν νομίζω ότι έχουμε στατιστικά στοιχεία ικανά για να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι αν μαζέψουμε και άλλα στατιστικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται θα μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις”, σημειώνει.



agrinio24.gr