Κορονοϊός: Πώς συνδυάζεται η χοληστερίνη με την COVID-19


Οι άνθρωποι με υγιή και επαρκώς υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας – HDL) έχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισπανών και Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ του ιατρικού ινστιτούτου Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 317.306 άτομα, με βάση δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank, εκ των οποίων τα 869 είχαν νοσηλευθεί λόγω κορονοϊού.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL, αφενός είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αφετέρου είχαν μικρότερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, όταν μολύνονταν.

Ως υγιή επίπεδα HDL θεωρήθηκαν αυτά πάνω από 40 mg/DL για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες. Η πιθανότητα νοσηλείας λόγω COVID-19 μειωνόταν κατά 9% για κάθε αύξηση της HDL κατά 8 μονάδες mg/dL.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα HDL και σε άλλες λοιμώξεις. Παρόλο που η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η HDL προστατεύει από την COVID-19, φαίνεται πως οι αντιφλεγμονώδεις και ανοσιακές ιδιότητες της «καλής» χοληστερίνης παίζουν ρόλο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη, η μείωση του επιπέδου της HDL είναι μία από τις επιπτώσεις της COVID-19.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



agrinio24.gr