Κορωνοϊός: Έκαναν μεταμόσχευση πνευμόνων σε γυναίκα με δωρητές τον άντρα και τον γιο της


Παγκόσμια πρώτη στην Ιαπωνία. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης. Σε τι διαφέρουν αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν γίνει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προκαλεί σε μερικούς ασθενείς τόσο βαριά βλάβη στους πνεύμονες, ώστε η μεταμόσχευση αποτελεί την μοναδική ελπίδα τους για να κρατηθούν στη ζωή.

Μία γυναίκα στην Ιαπωνία έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο η οποία υποβλήθηκε σε τέτοιου είδους μεταμόσχευση. Η πρωτιά, όμως, δεν έγκειται στην επέμβαση καθ’ εαυτή. Έχουν γίνει πολλές ανάλογες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ή τμημάτων πνευμόνων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.

Οι μεταμοσχεύσεις εκείνες, όμως, είχαν γίνει με πνεύμονες από ανθρώπους που ήσαν εγκεφαλικά νεκροί. Στην παρούσα περίπτωση, οι δότες οργάνων ήταν ο άνδρας και ο γιος της γυναίκας που βρίσκονται εν ζωή.

Η μεταμόσχευση διήρκησε σχεδόν 11 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kyoto την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο, ο κορωνοϊός μόλυνε τη γυναίκα στα τέλη του 2020. Παρότι η γυναίκα δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σύντομα παρουσίασε πνευμονία η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία. Τελικά οι γιατροί την διασωλήνωσαν και την μετέφεραν στην εντατική.

Τρεις μήνες αργότερα, ο κορωνοϊός είχε εκριζωθεί από τον οργανισμό της. Ωστόσο οι πνεύμονές της δεν είχαν ανακάμψει. Οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά της ότι δεν ήσαν πια λειτουργικοί ούτε υπήρχε δυνατότητα ίασης. Η μοναδική ελπίδα για τη γυναίκα ήταν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση τμήματος πνευμόνων.

Λίστα αναμονής 2,5 ετών

Δυστυχώς, όμως, η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ιαπωνία μπορεί να φθάσει τα 2,5 χρόνια, αναφέρει το Kyoto News.

Ο άνδρας και ο γιος της προσφέρθηκαν να δώσουν από ένα τμήμα των πνευμόνων τους. Οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι σε τέτοια περίπτωση διακινδύνευαν να έχουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία για την υπόλοιπη ζωή τους. Και οι δύο συμφώνησαν να πάρουν αυτό το ρίσκο. Έτσι ο σύζυγός της προσέφερε τμήμα του αριστερού του πνεύμονα και ο γιος της του δεξιού.

Τη μεταμόσχευση πραγματοποίησε ομάδα 30 ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Θωρακοχειρουργικής Dr. Hiroshi Date. Και οι δύο δότες νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην εντατική. Οι γιατροί εκτιμούν ότι, αν δεν υπάρξουν επιπλοκές, θα λάβει εξιτήριο σε περίπου 2 μήνες.

«Αποδείξαμε ότι η μεταμόσχευση πνευμόνων από ζώντες δότες είναι μία βιώσιμη επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Date. «Πιστεύω ότι αποτελεί μία θεραπεία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ανήκεστες πνευμονικές βλάβες».

iatropedia.gr



agrinio24.gr