Κορωνοϊός Εμβόλιο: Έως 6 εβδομάδες μπορεί να καθυστερήσει η δεύτερη δόση, λέει ο Π.Ο.Υ.


Κάθε χρόνο πρέπει να λαμβάνει μόνη της την σχετική απόφαση. Στόχος της καθυστέρησης είναι να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι την πρώτη δόση. 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί σε 35 χώρες.

Η δεύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer/BionTech εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 πρέπει να χορηγείται μέσα σε 21-28 ημέρες. Ωστόσο, οι χώρες έχουν ένα περιθώριο να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση έως και 6 εβδομάδες, ώστε να κάνουν περισσότεροι ευπαθείς άνθρωποι την πρώτη.

Αυτό ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας την τεράστια παγκόσμια ανεπάρκεια που υπάρχει σε εμβόλια. Η ανεπάρκεια αυτή αναγκάζει πολλές χώρες να αναζητούν τρόπους ανακατανομής των δόσεων των εμβολίων. Άλλες σκέφτονται να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, ενώ κάποιες εξετάζουν αν μπορούν να συνδυάσουν εμβόλια. Μερικές, δε, αναζητούν τρόπους για να μειώσουν και τις δόσεις του εμβολίου που χορηγούν.

Ωστόσο, η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στους Εμβολιασμούς (SAGE) του Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι μόνο η καθυστέρηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Συζητήσαμε το θέμα και η σύστασή μας είναι να γίνονται δύο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer μέσα σε 21-28 ημέρες», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Dr  Alejandro Cravioto, πρόεδρος της SAGE. «Σε εξαιρετικές συνθήκες, όταν υπάρχει έλλειψη από το εμβόλιο, η δεύτερη δόση μπορεί να καθυστερήσει έως τις 6 εβδομάδες. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για να αυξηθεί στο μέγιστο ο αριθμός των ανθρώπων που θα ωφεληθούν από την πρώτη δόση».

Ο Dr Cravioto πρόσθεσε πως κάθε χώρα πρέπει μόνη της να λάβει την απόφαση, αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα της.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αντιτίθεται με εκείνη άλλων υγειονομικών Αρχών. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, λ.χ., έβαλε «πάγο» στην καθυστέρηση. Όπως ανακοίνωσε, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να την υποστηρίζουν.

Μέχρι ενός ορίου

Από την πλευρά του, ο Dr Joachim Hombach, εκτελεστικό μέλος της SAGE, εξήγησε ότι η καθυστέρηση είναι αποδεκτή για τις χώρες που αδυνατούν να εφαρμόσουν την κύρια σύσταση για το εμβόλιο.

«Η αρμόδια βρετανική Αρχή, το JCI, συνέστησε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία για τη δεύτερη δόση. Γνωμοδότησε πως μπορεί να γίνει στις 12 εβδομάδες, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στη χώρα», είπε. «Καταλαβαίνουμε πως σε κάποιες χώρες οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ωστόσο υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν τέτοιου είδους συστάσεις».

Ο Dr Cravioto είπε ακόμα πως λόγω των ελλείψεων σε εμβόλια, δεν συνιστάται εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των διεθνών ταξιδιωτών. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι ταξιδιώτες πολύ υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

«Κανείς δεν περίμενε ότι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού θα ήταν εύκολη διαδικασία. Τώρα που αρχίζει να γίνεται μαζικά, βλέπουμε που υπάρχουν εμπόδια. Πρέπει λοιπόν κι εμείς να κάνουμε τις απαιτούμενες προσαρμογές», είπε η Dr Kate O’Brien, ειδική σε θέματα εμβολιασμού στον ΠΟΥ.

15 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 35 χώρες του κόσμου, έχουν εμβολιαστεί έως στιγμής εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα 5,05 εκατομμύρια από αυτούς βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν 1,37 εκατομμύρια στο Ισραήλ.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο. Στις ΗΠΑ, λ.χ., γίνεται το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna. Στη Βρετανία, όπου έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, έχει αρχίσει να χορηγείται και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca. Αντίστοιχα στην Κίνα χορηγούνται άλλα εμβόλια, τα οποία έχουν κάνει 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο νέος κορωνοϊός έχει επιβεβαιωμένα μολύνει 86,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια από αυτούς. Περισσότεροι από 108.000 ασθενείς νοσηλεύονται στις εντατικές όλου του κόσμου, δίνοντας μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.



agrinio24.gr