Νέα προσπάθεια αναγνώρισης των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας


Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας ψηφιοποιείται και διευρύνεται, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος είναι ο Κατάλογος να καταγράψει και να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και το σύνολο των 7.000 φυτών που απαντούν σε όλη στην Ελλάδα, ανέφερε ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, έπειτα από συνάντησή του με την πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Μαρία Παπαδοπούλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Κώστα Τριάντη και τους προέδρους της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο και της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Δρ. Πέτρο Λυμπεράκη.

Μόνο τέσσερα ζευγάρια του γύπα ασπροπάτη (Neophron percnopterus) απομένουν στην Ελλάδα

«Έχει μεσολαβήσει πάνω από μία δεκαετία από τότε που πήραμε στα χέρια μας τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία. Σήμερα, πολλά περισσότερα ζώα και φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν» είπε ο κ. Αμυράς,

«Για να τα διασώσουμε πρέπει πρώτα να τα καταγράψουμε και να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, από τους επιστήμονες και τους ερευνητές μέχρι και τους φυσιολάτρες επισκέπτες της χώρας μας. Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές σπουδαίες δράσεις που θα υλοποιήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας

Με τη συμμετοχή της IUCN

Την αξιολόγηση θα πραγματοποιήσουν περισσότεροι από 50 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανικοί, σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, εφαρμόζοντας τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία επίσης συμμετέχει στο έργο.

H IUCN είναι ο οργανισμός που εκδίδει τον επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, επισήμανε τη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στην εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου: «Ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών είναι δομικό «εργαλείο» για την επιλογή και ιεράρχηση των δράσεων προστασίας και διατήρησης σε εθνικό επίπεδο. Οι Έλληνες επιστήμονες και η συνεργασία μας με την IUCN προσφέρουν τα εχέγγυα της επιτυχούς υλοποίησής του».

Το έργο  χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr



Πηγή