Νανοχαμαιλέοντας: Το μικρότερο ερπετό του κόσμου που χωράει στην άκρη του δαχτύλου μας


Το μικρότερο ερπετό του κόσμου, η Brookesia nana ή «νανοχαμαιλέοντας»,  χωράει στην άκρη του δαχτύλου σας, καθώς δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά σε μέγεθος.

Πρόκειται για ένα είδος χαμαιλέοντα που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2012 και συναρπάζει τους επιστήμονες καθώς, σε αντίθεση με τα περισσότερα σπονδυλωτά, το συγκεκριμένο είδος δεν μεγαλώνει σχεδόν καθόλου σε μέγεθος από τη στιγμή που γεννιέται.

Σε αντίθεση, επίσης, με τους άλλους χαμαιλέοντες, ο νανοχαμαιλέων δεν αλλάζει χρώμα, διατηρώντας πάντα το φυσικό του χλωμό καφετί, και προτιμά να κινείται και να μένει στο έδαφος αντί για τα κλαδιά των δέντρων.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του είδους είναι ότι τα θηλυκά ξεπερνούν τα αρσενικά κατά μερικά χιλιοστά σε μήκος, κάτι που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο είδος ερπετού.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα θηλυκά διευκολύνονται στην κύηση και την μεταφορά των αυγών τους.

Το είδος ανακαλύφθηκε στην Μαδαγασκάρη, έναν από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους του πλανήτη μας.

«Εξερευνώντας την περιοχή το 2012 περιμέναμε να συναντήσουμε νέα είδη, αλλά σίγουρα όχι το πιθανότατα μικρότερο ερπετό του κόσμου», δηλώνουν οι ερευνητές βιολόγοι και συγγραφείς της σχετικής μελέτης, Φρανκ Γκλο και Όλιβερ Χόλιτσεκ.

Καθώς το είδος αυτό ενδημεί σε μια δασώδη περιοχή της Μαδαγασκάρης που τελευταία υφίσταται έντονη αποψίλωση, οι επιστήμονες θεωρούν πως ενδεχομένως ο «νανοχαμαιλέοντας» απειλείται με εξαφάνιση, όπως εξάλλου και πολλά άλλα είδη χαμαιλέοντα της περιοχής.

Από το 2012, οπότε και ανακαλύφθηκε το είδος, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής Sorata, όπου ζει το μικροσκοπικό ερπετό, με την ίδρυση ενός καταφυγίου άγριας ζωής στα δάση της.

Παράλληλα, οι επιστήμονες συνεχίζουν τις μελέτες τους για την κατανόηση της εξέλιξης αυτού του ενδιαφέροντος οργανισμού, ενώ δηλώνουν βέβαιοι πως τα δάση της Μαδαγασκάρης κρύβουν πολλά ακόμη συναρπαστικά μυστικά.

«Πολλοί νομίζουν πως η πλειοψηφία των ζωικών ειδών του πλανήτη μας είναι ήδη γνωστή στην επιστήμη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει», είπαν.

 




agrinio24.gr