Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Ιανουαρίου


Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Ιερομάρτυρος Ρωμανού του εκ Δημινίτσης Λακεδαίμονος (†1695). Νεομάρτυρος Αθανασίου του εκ Σπάρτης Ατταλείας (†1700). Μάρτυρος Ιουλιανού του εξ Αιγίνης και της δι` αυτού πιστευσάσης μάρτυρος γυναικός.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Ιανουαρίου:

421 Μεγαλοπρεπώς τελούνται στην Κωνσταντινούπολη οι γάμοι του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ με την Αθηναΐδα, κόρη του φιλοσόφου Λεοντίου. Λίγο πριν το μυστήριο η μετέπειτα Αυγούστα είχε βαπτισθεί χριστιανή με το όνομα Ευδοκία.

1186 Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ισαάκιος Β’ Άγγελος Κομνηνός, με στρατηγό τον Αλέξιο Βρανά, κατατροπώνει σε μεγάλη μάχη κοντά στο Στρυμόνα τους Νορμανδούς, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.

1558 Η Γαλλία καταλαμβάνει το Καλαί, την τελευταία κτήση της Αγγλίας στο γαλλικό έδαφος.

1598 Ο Μπορίς Γκοντουνόφ γίνεται τσάρος της Ρωσίας, μετά το θάνατο του Θεόδωρου Α’.

1714 Ο Χένρι Μιλ λαμβάνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για γραφομηχανή στην Αγγλία.

1826 Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1837 Ιδρύεται στην Αθήνα η Αρχαιολογική Εταιρεία, με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, του βαρόνου Κ. Μπέλιου και άλλων εκλεκτών Ελλήνων της εποχής.

1838 Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.

1839 Ο Φρανσουά Αραγκό, ο διάσημος επιστήμονας και πολιτικός, ανακοινώνει επίσημα σε ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, την «ανακάλυψη» της φωτογραφίας από τον Λουί-Ζακ Νταγκέρ.

1887 Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που ολοκληρώνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.

1904 Η Ζαν ντ’ Αρκ περνάει τη δεύτερη φάση του ιερού δικαστηρίου στη Ρώμη για την ανακήρυξή της σε Αγία.

Tην ίδια μέρα, καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD, το οποίο αργότερα θα αντικατασταθεί από το S.O.S.

1913 Οι ελληνικές δυνάμεις αρχίζουν την επίθεσή τους στο Μπιζάνι για την κατάληψη των Ιωαννίνων.

Την ίδια μέρα, ο αμερικανός Γουίλιαμ Μπάρτον πατεντάρει την πρώτη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μετατρέπει τα βαρύτερα αποστάγματα του πετρελαίου σε βενζίνη.

1919 Τα πρώτα ελληνικά τμήματα (34 ΣΠ) αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά των μπολσεβίκων, με σκοπό να καταπνίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση.

1927 Εγκαθίσταται η πρώτη υπερατλαντική τηλεφωνική υπηρεσία.

1928 Αρχίζουν τα έργα κατασκευής του υπόγειου σταθμού της Πλατείας Ομονοίας και της σήραγγας προς την Πλατεία Αττικής.

1929 Η Ελληνική Συνομοσπονδία Υπαλλήλων διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση εναντίον του νομοσχεδίου περί ιδιωνύμου αδικήματος της κυβέρνησης Βενιζέλου.

Την ίδια μέρα, ο Ταρζάν κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε κόμικ στριπ.

1931 Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα: Δολοφονείται στον ύπνο του ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος, από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και τα πετούν στον Ιλισό.

1932 Δόγμα Στίμσον: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Στίμσον ενημερώνει την Ιαπωνία και την Κίνα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν εδαφικές αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση βίας.

1959 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

1977 Οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς επί του υπό Κυπριακή σημαία Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση θα γίνει λαϊκό τραγούδι από το Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Το βαπόρι απ’ την Περσία».

1990 Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην Ιταλία κλείνει για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια τις πύλες του στους τουρίστες, λόγω έργων αποτροπής κατάρρευσης.

Σαν σήμερα το 1502 γεννήθηκε ο Πάπας της Ρώμης, Γρηγόριος 13ος, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολόγιο, το 1912 ο Αμερικανός καρτουνίστας, Τσαρλς Άνταμς, που εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες της «Οικογένειας Άνταμς», το 1934 ο πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, το 1963 ο τραγουδοποιός, Χρήστος Θηβαίος και το 1964 ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός, Νίκολας Κέιτζ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Νίκολας Κόπολα.

Την ίδια μέρα το 1536 πέθανε η βασίλισσα της Αγγλίας, Αικατερίνη της Αραγωνίας, το 1904 ο λόγιος και συγγραφέας, Εμμανουήλ Ροΐδης («Πάπισσα Ιωάννα»), το 1932 ο Γάλλος πολιτικός, Αντρέ Μαζινό, ο οποίος ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημα οχυρωματικά έργα με την ονομασία «Γραμμή Μαζινό», το 1943 ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, Νίκολα Τέσλα, το 1944 αυτοκτόνησε ο συγγραφέας και ποιητής, Ναπολέων Λαπαθιώτης, το 1972 πέθανε η στιχουργός, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, το 1988 ο άγγλος ηθοποιός, Τρέβορ Χάουαρντ, το 1989 ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Χιροχίτο, το 2006 ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Τα Νέα», Λέων Καραπαναγιώτης και το 2009 η τραγουδίστρια, Μαρία Δημητριάδη.



agrinio24.gr