Οι ΗΠΑ «σχεδιάζουν κυβερνοεπίθεση κατά της Ρωσίας»
Την αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε την Τρίτη το ρεπορτάζ των New York Times για σχεδιαζόμενη κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την υπόθεση SolarWinds.
«Πρόκειται για ανησυχητικές πληροφορίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν ξεκάθαρα διεθνές κυβερνοέγκλημα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πέσκοφ.
Σύμφωνα με τους NY Times, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα θα αντεπιτεθεί με «μια σειρά μυστικών ενεργειών εναντίον ρωσικών δικτύων, οι οποίες θα είναι εσκεμμένα προφανείς στον πρόεδρο Πούτιν και τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του, αλλά όχι στο ευρύτερο κοινό».
H κυβερνοεπίθεση σχεδιάζεται ως αντίποινα για την εισβολή χάκερ που πιστεύεται ότι δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας στα δίκτυα αμερικανικών υπουργείων και χιλιάδων εταιρειών.
Σε μια επίθεση που συνεχιζόταν για μήνες μέχρι να γίνει αντιληπτή τον περασμένο Δεκέμβριο, οι εισβολείς εισήγαγαν κακόβουλο κώδικα στο λογισμικό διαχείρισης δικτύων της εταιρείας SolarWinds, η οποία έχει ως πελάτες ομοσπονδιακούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Το ρεπορτάζ των NY Times έρχεται λίγο μετά την αποκάλυψη και δεύτερης κυβερνοεπίθεσης που αποδίδεται αυτή τη φορά στην Κίνα.
Η Microsoft ανακοίνωσε πως χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση αξιοποίησαν κενό ασφάλειας στο λογισμικό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Microsoft Exchange και απέκτησαν πρόσβαση σε λογαριασμούς email εταιρειών και άλλων οργανισμών. Οι στόχοι της επίθεσης, ανάμεσά τους και εργολάβοι του αμερικανικού Πενταγώνου, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 30.000.
Εκτελεστικό διάταγμα
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως η ρωσική επίθεση «δεν θα μείνει αναπάντητη».
Στις 20 Ιανουαρίου, γράφουν οι NY Times, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων.
Το διάταγμα διατηρεί σε ισχύ έγγραφο που είχε υπογράψει το 2018 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνοντας στην Διοίκηση Κυβερνοχώρου μεγαλύτερο περιθώριο για μυστικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αντεπίθεσης στον Λευκό Οίκο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ανέφεραν αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προαναγγείλει επισήμως τα αντίποινα κατά της Ρωσίας, ωστόσο ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος του Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά παραδέχτηκε το σχέδιο σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη.
«Πιστεύω ότι μια δέσμη μέτρων που θα γίνουν αντιληπτά από τους Ρώσους, αλλά μπορεί να μην είναι ορατά στον υπόλοιπο κόσμο, είναι πιθανώς τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διευκρινίσουν οι ΗΠΑ τι ξεπερνά τα όρια, και πώς είναι έτοιμες να απαντήσουν» είπε.