Τα πιο συνηθισμένα λάθη της καθημερινής μας περιποίησης


Δεν αρκεί να καθαρίζουμε κάθε βράδυ το πρόσωπό μας, ή να βάζουμε ευλαβικά την ενυδατική μας κρέμα ή το αντηλιακό μας. Πρέπει να αποφεύγουμε κάποια λάθη που ακυρώνουν την προσπάθειά μας και τη δράση των αγαπημένων μας καλλυντικών. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Χρησιμοποιούμε καθαριστικό που δεν απευθύνεται στον τύπο μας

Πολλοί ενδεχομένως να έχουμε πέσει σε αυτή την «παγίδα». Χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε καθαριστική σύνθεση αφού πιστεύουμε ότι θα την αφαιρέσουμε με νερό ή με τονωτική λοσιόν, και δεν θα «μείνει» στην επιδερμίδα μας.

Πού είναι το λάθος: Η καθαριστική μας σύνθεση είναι η έναρξη της περιποίησής μας. Και όπως λέει το ρητό, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Ετσι, αν έχουμε κανονικό ή ξηρό τύπο και χρησιμοποιήσουμε ένα τζελ για λιπαρό δέρμα, αυτό θα αφαιρέσει όλα τα πολύτιμα έλαια από τον υδρολιπιδικό φραγμό, διαταράσσοντάς τον.

Αντίθετα, αν έχουμε λιπαρότητα και χρησιμοποιήσουμε ένα καθαριστικό balm ή ένα γαλάκτωμα για ξηρές επιδερμίδες, όχι μόνο δεν θα καθαρίσουμε αλλά θα φράξουμε τους πόρους μας, τονίζοντας τα μαύρα στίγματα και τις γυαλάδες.

Τι κάνουμε: Επιλέγουμε προσεκτικά το καθαριστικό μας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Παραμελούμε τον λαιμό και το ντεκολτέ μας

Είναι χαρακτηριστικά θηλυκότητας που συγκεντρώνουν τα βλέμματα, παρ’ όλα αυτά τείνουμε να τα αγνοούμε όσον αφορά στον καθαρισμό και την ενυδάτωσή τους. Και όμως, αυτά χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα μας. Το πάχος της επιδερμίδας στις συγκεκριμένες περιοχές είναι πιο λεπτό, με λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, άρα πιο εύθραυστο. Επίσης, η λάθος στάση του κεφαλιού τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και όταν κοιμόμαστε δημιουργούν βαθιές οριζόντιες ρυτίδες. Παράλληλα το φαινόμενο tech neck, δηλαδή η στάση που παίρνουμε ασυναίσθητα για να δούμε το κινητό ή τον υπολογιστή μας, επιβαρύνει την κατάσταση.

Τι κάνουμε: Οταν εφαρμόζουμε καλλυντικά στο πρόσωπο, δεν σταματάμε στη γραμμή του πιγουνιού. Ορός, κρέμα ημέρας, κρέμα νύχτας και αντηλιακό πρέπει απαραιτήτως να τα απλώνουμε μέχρι τη βάση του λαιμού και το ντεκολτέ. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισμό.

Αγγίζουμε συχνά το πρόσωπό μας

Παλαιότερα, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας για να μη μεταφέρουμε μικρόβια και βακτηρίδια, τα οποία προκαλούν σπυράκια. Τον τελευταίο χρόνο, ήταν μία από τις βασικές οδηγίες των ειδικών, για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αγγίζουμε το πρόσωπό μας 16-23 φορές τη μέρα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, σε τούτη την περίπτωση δεν συγκαταλέγεται η άλλη βλαβερή συνήθεια που έχουμε: να «σπάμε» τα σπυράκια.

Τι κάνουμε: Το καλύτερο είναι να αγνοήσουμε το σπυράκι. Αν έχουμε πολλά, απευθυνόμαστε σε έναν δερματολόγο για να μας συστήσει τα καλύτερα προϊόντα φροντίδας, σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Υπάρχουν τοπικά διαλύματα και επιθέματα που «μαραίνουν» το σπυράκι σε λίγες ώρες. Ωστόσο, αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό, απολυμαίνουμε σχολαστικά την περιοχή και το σπάμε με ένα χαρτομάντιλο, μέχρι να απομακρυνθεί το πύον.

Δεν καθαρίζουμε συχνά το smartphone μας

Εξανθήματα, ακμή, κνησμός. Να μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί το κινητό τηλέφωνο. Η αιτία δεν είναι άλλη από τα βακτηρίδια που κατοικοεδρεύουν στην επιφάνειά του, την οποία ακουμπάμε στο πρόσωπό μας πολλές φορές τη μέρα. Σε συνδυασμό με το μακιγιάζ και τον ιδρώτα που προκαλεί η μάσκα, το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί. Μάλιστα, σε αρκετές επιστημονικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα κινητά είναι εν δυνάμει μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης απ’ ό,τι μία δημόσια τουαλέτα.

Τι κάνουμε: Απολυμαίνουμε πολύ συχνά την επιφάνεια του κινητού με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Αλλωστε η πανδημία είναι ένας ακόμα λόγος για να το διατηρούμε καθαρό. Επιπλέον, επιλέγουμε τη μέθοδο του hands free για να απαντάμε στις κλήσεις μας.

Αλλάζουμε καλλυντικά πολύ γρήγορα

Είναι λογικό να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από το καλλυντικό που μόλις αγοράσαμε. Πράγματι, τα αποτελέσματα ως προς την υφή της επιδερμίδας μπορεί να είναι άμεσα. Ωστόσο, εκτός από τις συνθέσεις με φωτοανακλαστήρες, που χαρίζουν το οπτικό εφέ της λάμψης, πρέπει να είμαστε διατεθειμένες να επενδύσουμε χρόνο μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Πόσο περίπου μπορεί να είναι αυτό το διάστημα;

– Για τα καλλυντικά κατά των ρυτίδων χρειάζονται περίπου 4-6 εβδομάδες.

– Για συνθέσεις εναντίον των πανάδων, πρέπει να κάνουμε υπομονή περίπου 4 έως 12 εβδομάδες, ανάλογα με την ένταση του φαινομένου.

– Για την ακμή, η τοπική θεραπεία θα δείξει τα αποτελέσματά της μέσα σε 3-6 εβδομάδες.

Κάνουμε απολέπιση πιο συχνά απ’ ό,τι πρέπει

Στον βωμό της τέλειας επιδερμίδας, που είναι απαλή σαν μετάξι, και λαμπερή, όπως των μοντέλων που βλέπουμε στα περιοδικά και στο Instagram, μπορεί να το παρακάνουμε με την απολέπιση. Είτε χημική, δηλαδή με οξέα, είτε μηχανική, δηλαδή με κόκκους, η διαδικασία όντως έχει ορατά αποτελέσματα. Ωστόσο, κατά τη διάρκειά της ο επιδερμικός φραγμός διαταράσσεται. Ετσι είναι απαραίτητη η ενυδάτωση αμέσως μετά.

Σε περίπτωση όμως που η συχνότητα και η ένταση ξεπερνά το μέτρο, η επιδερμίδα χάνει το προστατευτικό της περίβλημα, τα νέα υγιή κύτταρα στην επιφάνειά της και σταδιακά γίνεται όλο και πιο λεπτή. Ετσι μένει εκτεθειμένη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που επιταχύνει την πρόωρη γήρανση.

Τα σημάδια της επιδερμίδας που έχει τραυματιστεί από τη συχνή απολέπιση είναι:

– Οι κοκκινίλες.

– Η άγρια ξηρή υφή, σαν χαρτιού.

– Τα σπυράκια.

– Δυσανεξία σε καλλυντικά.

Τι κάνουμε: Αποφεύγουμε τη διαδικασία πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Αν έχουμε λιπαρό τύπο, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν έχουμε ξηρό, δύο φορές τον μήνα είναι αρκετές. Αν έχουμε ευαίσθητο, αποφεύγουμε τη χημική απολέπιση και το τρίψιμο και συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο.

Δεν πλένουμε τα πινέλα μας

Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για το μακιγιάζ μας. Απλώνουμε με αυτά το foundation, κάνουμε contouring, βάζουμε κονσίλερ και highlighter αλλά ξεχνάμε κάτι βασικό. Να τα καθαρίζουμε συχνά. Σύμφωνα με τους δερματολόγους και τους μακιγέρ, η σκόνη, το σμήγμα και τα υπολείμματα του μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσουν ακμή, ακόμα και δερματίτιδα. Για να τα αποφύγουμε, επιβάλλεται το τακτικό πλύσιμό τους. Επιπλέον, διατηρώντας τα καθαρά, επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους αλλά και την άριστη εφαρμογή των προϊόντων μακιγιάζ.

Τι κάνουμε: Πλένουμε τα πινέλα για το foundation και το κονσίλερ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οσο πιο καθαρά είναι τόσο το καλύτερο. Τα πινέλα των σκιών μπορούμε να τα πλένουμε δύο φορές τον μήνα.

Η διαδικασία

α) Γεμίζουμε ένα ψηλό ποτήρι με ζεστό νερό και ρίχνουμε ελάχιστη ποσότητα από ένα απαλό σαμπουάν.

β) Βουτάμε μέσα τα πινέλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 15’.

γ) Τα βγάζουμε και τα τρίβουμε στην παλάμη μας ώστε να δημιουργήσουμε αφρό και να απομακρύνουμε καλύτερα τα υπολείμματα.

δ) Τα ξεπλένουμε προσεκτικά και καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά σε μία μαλακή πετσέτα.



agrinio24.gr