Αυστηρή επιστολή Μπρετόν για ιατρικές εξαγωγές και συνοριακούς ελέγχους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυστηρή κριτική σχετικά με τη μη διάθεση στην ενιαία αγορά προστατευτικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ασκεί με επιστολή του εν όψει της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Βιομηχανίας της Ε.Ε. ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν. Στην επιστολή, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο κ. Μπρετόν τονίζει ότι παρότι ορισμένοι κατασκευαστές ειδών όπως μάσκες και αναπνευστήρες έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους, «αυτό δεν θα είναι αρκετό».  

«Είναι κρίσιμο να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε., ώστε να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες των πολιτών» στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γράφει ο Γάλλος επίτροπος. Σχετικά με αυτό, σημειώνει δύο εξελίξεις που τον «ανησυχούν ιδιαίτερα»: τους περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικών υλικών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων που έχουν επιβάλει αρκετά κράτη-μέλη· και τον αντίκτυπο που έχουν οι συνοριακοί έλεγχοι οι οποίοι έχουν επιβληθεί στο εσωτερικό της Σένγκεν στη διαθεσιμότητα αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.

«Μονομερείς και εσπευσμένες ενέργειες κρατών-μελών εμποδίζουν την πρόσβαση όσων τα έχουν ανάγκη σε είδη ζωτικά για την άμβλυνση των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με το ξέσπασμα του covid-19», σημειώνει ο κ. Μπρετόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χώρες που έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού εξαγωγών ιατρικών ειδών είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Γερμανία είχε λάβει αντίστοιχα μέτρα, τα οποία ακύρωσε κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων με την Επιτροπή. Η Γαλλία έχει επιτάξει ορισμένες κατηγορίες ζωτικών προϊόντων, αλλά έχει δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει τις εξαγωγές αφού βεβαιωθεί ότι διαθέτει τα αποθέματα για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους, τονίζεται στην επιστολή ότι τα μέτρα «δεν πρέπει να προκαλούν σημαντική διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, ζωτικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος, των εθνικών οικονομιών και της οικονομίας της Ε.Ε. συνολικά». Επαναλαμβάνει τη σύσταση της Κομισιόν για δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» ταχείας διέλευσης αγαθών και χαρακτηρίζει την κατάσταση σε πολλά συνοριακά περάσματα «περισσότερο από ανησυχητική». «Υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους και κάθε λεπτό μετράει», γράφει ο επίτροπος. «Αν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει, οι οδηγοί φορτηγών και οι μεταφορείς θα διστάζουν να μεταφέρουν κρίσιμες προμήθειες».

Ο επίτροπος Μπρετόν ζητά επίσης από τους υπουργούς να αναλάβουν να ενημερώσουν την Επιτροπή για την παραγωγική δυνατότητα προστατευτικού εξοπλισμού που υπάρχει σε κάθε χώρα, τις υφιστάμενες ανάγκες αλλά και πιθανά προβλήματα με την αύξηση της παραγωγής στην επίλυση των οποίων μπορούν να συμβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Τέλος, ο κ. Μπρετόν σημειώνει ότι ήδη Ευρωπαίοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους έχουν στραφεί στην παραγωγή των αναγκαίων προϊόντων, π.χ. εταιρείες αρωμάτων και απόσταξης που πλέον παράγουν αντισηπτικό χεριών, εταιρείες υφασμάτων που παράγουν μάσκες και προστατευτικές στολές και εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης που σχεδιάζουν και παράγουν βαλβίδες για αναπνευστήρες.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ