Αυτές οι δραστηριότητες υποκαθιστούν τα αντικαταθλιπτικά




Ο χρόνος που ξοδεύεται σε χώρους πρασίνου κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που περνούν έστω και δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση έχουν καλύτερη υγεία και ευεξία. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι σε πολλούς ανθρώπους αντί να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται να περάσουν περισσότερο χρόνο στη φύση και φροντίζοντας τους κήπους τους ή συμμετέχοντας σε δράσεις κηπουρικής στη γειτονιά τους, μία δραστηριότητα που πραγματοποιείται κατά κόρον σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι κοινωνικές αλλά μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες έχουν οφέλη για την υγεία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Αμερικανικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Συχνά προτείνεται στους ασθενείς να συμμετάσχουν σε μία κοινότητα ή κάποιον εθελοντικό οργανισμό όπου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να συμπληρώσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κηπουρική αποτελεί μία από τις επιλογές που διαθέτει τα οφέλη που χρειάζονται οι άνθρωποι, ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα οφέλη από την κηπουρική

Η έρευνα δείχνει πως η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει άμεσα την ευεξία των ανθρώπων. Η συμμετοχή μάλιστα σε κοινωνικές δράσεις κηπουρικής μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιείς συμπεριφορές. Για παράδειγμα για να πάνε οι άνθρωποι σε μία δραστηριότητα που γίνεται στη γειτονιά τους ενδέχεται να πάνε με τα πόδια ή με ποδήλατο πραγματοποιώντας παράλληλα και σωματική άσκηση. Παράλληλα τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που έχουν παράξει οι ίδιοι ενδέχεται να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν πιο υγιεινή διατροφή.

Η περιποίηση των κήπων παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ακόμα και ένας μικρός κήπος μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα φυτά λαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα. Τα δέντρα και οι θάμνοι στο χώμα απορροφούν νερό μειώνοντας και τον κίνδυνο πλημμυρών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hull προσπαθούν να κατανοήσουν περισσότερα για τους τρόπους που η κηπουρική μπορεί να βελτιώσει την ευεξία στους ανθρώπους αλλά και στις κοινωνίες. Δουλεύουν μάλιστα στον Δημοτικό Κήπο της πόλης Hull ο οποίος σχετίζεται με τοπικά σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ομάδες ψυχικής υγείας και οργανώσεις βετεράνων για να παρατηρηθεί η δραστηριότητα και οι αλληλεπιδράσεις τους σε διάστημα ενός έτους. Παράλληλα λαμβάνουν πληροφορίες από το προσωπικό και τους εθελοντές για τις εμπειρίες τους εξετάζοντας πώς η ευεξία των ανθρώπων αλλάζει όσο συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

ygeiamou.gr





agrinio24.gr