Αυξάνονται τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας – Ο ρόλος των γονέων


Ανήλικοι, αγόρια και κορίτσια, με απίστευτη αγριότητα, μπλέκουν σε καυγάδες από τους οποίους πολλές φορές τα θύματα καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Στο τελευταίο περιστατικό στο Λαύριο, όπου 16χρονος μάλιστα τράβηξε και μαχαίρι, από τους 13 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, οι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο ενήλικος που φέρεται να ήταν παρών, θα περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου.

«Δυστυχώς συναντούμε μια κλιμάκωση της βίας και μια τεράστια αύξηση και των παιδιών που εκτίθενται σε αυτήν και των παιδιών που υιοθετούν βία. Όλο και μικραίνει το ηλικιακό όριο από το οποίο ξεκινάει αυτό», λέει στο MEGA η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου.

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν στις οικογένειες που υπάρχει αυτού του τύπου η βία, είναι πολύ πιθανό ότι θα γίνουν ή θύτες η θύματα. (…) Βία είναι και η αποστέρηση. Οποιαδήποτε υπερβολή είτε στην υπερπροσφορά είτε στην υπεραποστέρηση μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα παιδί χρειάζεται να ξέρει ότι μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια. Αν γίνει ο αρχηγός του σπιτιού, τότε είναι εκτεθειμένος σε όλους τους κινδύνους γιατί δεν έχει κάποιον να το προστατέψει και γίνεται αγρίμι προκειμένου να αναγκάσει τους γονείς του να βάλουν ένα όριο για να μπορέσει να αισθανθεί ασφάλεια».

Όπως λέει η ίδια:

«Ένα παιδί το οποίο τιμωρείται μέσα στο σπίτι του, αν τιμωρηθεί και έξω στην κοινωνία με έναν τρόπο που δεν το καταλαβαίνει, τότε θα ενισχύσει την ανάγκη του για επιθετικότητα. Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν συνέπειες και όρια αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους γονείς, γιατί ένα παιδί που είναι παραβατικό ξεκινάει από γονείς οι οποίοι πρέπει να διορθώσουν πράγματα».

Γλυφάδα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στην Γλυφάδα. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πραγματικά σοκάρουν, με συνομιλίες που έχουν κυκλοφορήσει στο TikTok να αποτυπώνουν την κατάσταση.

«Στο ορκίζομαι θα πεθάνει, να πείτε συλλυπητήρια στους γονείς της. Περιμένετε τώρα την κηδεία της», ακούγεται σε μια από αυτές να λέει μια μαθήτρια.

«Κανένα παιδί δε γεννιέται θύτης. Αυτά είναι φορεμένα μέσα από σπίτια που παραμελούν τα παιδιά τους, δεν έχουν ιδέα τι περνούν μέσα τους τα παιδιά τους, που αισθάνονται τιποτένια, εξευτελισμένα», λέει η κα Αθανασίου.

«Εκεί που αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο μέσα στο σπίτι τους προσπαθούν να τον ανακτήσουν απέναντι σε ένα άλλο παιδί που αισθάνονται ότι είναι ευάλωτο. Αυτό που ψάχνουν είναι θύματα».

Όπως λέει η ίδια:

«Δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια. Ένα παιδί που παίρνει αυτό που θέλει από το σπίτι του, δεν κινδυνεύει. Για να νιώσω την ανάγκη σημαίνει ότι κάτι μου λείπει μέσα μου και ψάχνω να το βρω κάπου αλλού».



megatv.com