Αγιορείτικη συνταγή: Καρυδόπιτα αλάδωτη!


Οι αγιορείτικες συνταγές βασίζονται σε απλά, αλλά θρεπτικά υλικά, τα οποία αποκτούν ξεχωριστή γεύση μέσα από τους εκπληκτικούς συνδυασμούς τους. Μια από αυτές τις μοναστηριακές συνταγές είναι και η αλάδωτη καρυδόπιτα, μια πεντανόστιμη επιλογή για όσους νηστεύουν και όχι μόνο.

Η αγιορείτικη καρυδόπιτα, χωρίς λάδι (!), είναι μια καταπλητκική συνταγή με βάση το ταχίνι, η οποία θα σας ανταμείψει με την πλούσια γεύση της και σίγουρα θα κερδίσει τη δική της θέση μεταξύ των αγαπημένων σας συνταγών, όχι μόνο την περίοδο της νηστείας, καθώς είναι και μια πολύ υγιεινή επιλογή.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την αγιορείτικη αλάδωτη καρυδόπιτα είναι :

¾  φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι  σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ½  φλιτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ. κουβερτούρα

Επί το έργον :

Με το μίξερ χτυπάμε το ταχίνι με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη φόρμα ή ταψί και ψήνουμε στους 160 βαθμούς  για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και την περιχύνουμε  με την κουβερτούρα, την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαιν-μαρί.

Πηγή: monastiriaka.gr



agrinio24.gr