Αγιορείτικο γιουβετσάκι


Το γιουβέτσι ή γκιουβέτσι είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας. Παραδοσιακά το γιουβέτσι ψήνεται σε πήλινο σκεύος τουρκικής προέλευσης, το οποίο είναι γνωστό με το ίδιο όνομα, ή στη γάστρα στο φούρνο

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για ονειρεμένο αγιορείτικο γιουβέτσι. Αν και ορφανό, μιας και οι μοναχοί στο Άγιο Όρος δεν τρώνε κρέας, είναι σίγουρο ότι η γεύση του θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Υλικά για 6 μερίδες αγιορείτικο γιουβέτσι:
1/2 κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. λάδι
Λίγο τοματοπολτό
Αλάτι
Μαυροπίπερο

Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στον ταβά μας και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τότε, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μία βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς. Το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

Πηγή:monastiriaka.gr



agrinio24.gr