Αγριεύει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα: «Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ – 1/4 έχει κορωνοϊό στο νοσοκομείο της Δράμας

Ο κορωνοϊός ολοένα και εξαπλώνεται στη χώρα μας και τη δεδομένη χρονική στιγμή στο «στόχαστρο» της πανδημίας είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στη Δράμα, η κατάσταση θα χαρακτηριζόταν ιδιαίτερα δύσκολη στο νοσοκομείο της πόλης, με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου να αναφέρει πως 1 στους 4 είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί τρεις κλινικές covid. Νοσηλεύονται 136 ασθενείς και όλες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες.

Ασφυκτική έχει γίνει η κατάσταση και στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή νοσηλεύονται 93 ασθενείς με κορωνοϊό.

Από αυτούς οι 71 είναι σε μονάδες Covid-19, ενώ οι 18 σε ΜΕΘ και οι υπόλοιποι τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διαψεύδει τα περί γκρεμίσματος τοίχων

Αρχικά, είχε κυκλοφορήσει μία πληροφορία ότι, λόγω της δύσκολης κατάστασης, η διοίκηση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης έδωσε εντολή για γκρέμισμα τοίχων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη πτέρυγα ΜΕΘ.

Ωστόσο, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αυτή η εντολή δεν δόθηκε ποτέ.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Oυδέποτε έλαβε χώρα περιστατικό γκρεμίσματος τοίχου στο Νοσοκομείο μας».

Πριν ένα μήνα και προκειμένου να αναπτυχθούν 5 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID, τοποθετήθηκε γυψοσανίδα προκειμένου να διαχωρίσουμε έναν ενιαίο χώρο για λόγους ασφαλείας».

Η διοίκηση σημειώνει πως «οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ-COVID αναπτύχθηκαν και είναι πλήρως λειτουργικές» και προσθέτει: «Στο πλαίσιο ετοιμότητας και περαιτέρω σχεδιασμού για την ανάπτυξη επιπλέον 6 κλινών ΜΕΘ-COVID, δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα επί της ήδη υπάρχουσας γυψοσανίδας, προκειμένου να επανενωθεί ο χώρος».

Στην ανακοίνωση της η διοίκηση καταλήγει πως «όλες οι ενέργειες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών».

Στο ΑΧΕΠΑ εθελοντές για να στηρίξουν γιατρούς και νοσηλευτές

Παράλληλα, ο νοσηλευτής κ. Σάββας Δημητριάδης που δίνει τη μάχη εργαζόμενος σε ΜΕΘ-covid ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα κάλεσμα ώστε εθελοντές να υποστηρίξουν το υγειονομικό προσωπικό αυτές τις μέρες.

«Θα ήθελα να δημιουργήσουμε μια εθελοντική ομάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αλλά και στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς. Για εργαζόμενους, μοναχικά άτομα και μονογονεϊκές οικογένειες του νοσοκομείου μας που είναι σε καραντίνα και χρειάζονται βοήθεια», έγραψε ο κ. Δημητριάδης και η ανταπόκριση ήταν αμέσως σημαντική.

Περισσότερα από 30 άτομα επικοινώνησαν μαζί του την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και ακόμα περισσότεροι απλοί πολίτες για να συνεισφέρουν με το χρόνο τους, κάνοντας ψώνια, μαγειρεύοντας, βοηθώντας με κάποιες μετακινήσεις, όλα όσα θα έκανε κάποιος στην καθημερινότητά του, εάν δεν βρισκόταν σε καραντίνα ή σε πολύωρη εφημερία στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε: «Θέλω να προσφέρω σε άτομα που το χρειάζονται. Και αυτή είναι μια σημαντική ανάγκη αυτή τη στιγμή. Έτσι απλά μου ήρθε η ιδέα». Μάλιστα ελπίζει ότι θα οργανωθούν αντίστοιχες εθελοντικές ομάδες και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας. «Εμείς μπορούμε μόνο για το ΑΧΕΠΑ αλλά κοινοποίησα την ιδέα και σε άλλα νοσοκομεία ώστε να παροτρυνθούν και να λάβουν δράση».

Ανάσα στο «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο του Βόλου με πολλά εξιτήρια 

Μέσα στα τόσα δυσάρεστα, υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Σημειώνεται μείωση στις εισαγωγές ατόμων που νοσούν από κορωνοϊό και αύξηση των εξιτηρίων στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.

Αυτό αποτελεί πραγματική ανάσα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βλέποντας πως υπάρχει μία σταθεροποίηση της κατάστασης στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγιναν 10 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στο «Αχιλλοπούλειο», αλλά το θετικό είναι ότι τα εξιτήρια ασθενών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο και τελικά ανέρρωσαν ήταν 13, στοιχείο που δίδει για ακόμη μία ημέρα αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός «χτύπησε» για μια ακόμη φορά σε γηροκομείο. Συγκεκριμένα, στα 30 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας «Άγιος Νικόλαος» στη Θέρμη.

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ζήτησε ο Θεοδωρικάκος από τους δημάρχους Δράμας-Λάρισας

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Χριστόδουλο Μαμσάκο και Απόστολο Κολογιάννη (δημάρχους Δράμας0Λάρισας) την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και τη στήριξη του συστήματος υγείας.

Σε ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε, επίσης, από τους δημάρχους να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές δομές ώστε να στηριχθούν όλοι, κυρίως οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι στο πλευρό τους για να καλύψει όποιες επιπλέον ανάγκες προκύψουν.

Σημειώνεται ότι, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών έχει καθημερινή επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Δεν πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα», δηλώνει ο Μόσιαλος

«Δεν θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε:

Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα
ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες, ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα
και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις».

Και πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα. «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι έγινε ένα λάθος. «Δώσανε κατά λάθος τη μισή δόση πρώτα σε κάποιους και μετά τη συνολική δόση κι εκεί βρήκαν ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από το να δώσεις δύο πλήρεις δόσεις, δηλαδή η μισή και μία δουλεύει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια».

Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει μόνος του το εμβόλιο της εταιρείας που θέλει να κάνει. «Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε», κατέληξε.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ