Αγρότες: Αποφάσισαν μπλόκα στις Εθνικές Οδούς και κάθοδο στην Αθήνα
Οι αγρότες καταλαμβάνουν τον κόμβο της Νίκαιας και κατευθύνονται, πεζοί, στην Εθνική Οδό. Μια κλούβα των ΜΑΤ τους κλείνει τον δρόμο. Μόλις έχουν ολοκληρώσει την πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Δεν μας αρέσει οι εικόνα χειροπέδες – ΜΑΤ και σύγκρουση. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ούτε βήμα πίσω», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 αγροτικά μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, στην πανελλαδική σύσκεψη οι παραγωγοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:
-Αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.
-Συλλαλητήριο και με τρακτέρ στην Αθήνα.
«Η κυβέρνηση αν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αγροτών, θα πάρει μόνη της την ευθύνη. Εμείς διαδηλώνουμε ειρηνικά τα αιτήματά μας είναι ενιαία, πανελλαδικά και θέλουμε άμεσες λύσεις εδώ και τώρα», είπε ο εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Βελγόπουλος.
Τι ζητάνε οι αγρότες & τι δίνει η κυβέρνηση
Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.
-Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
-Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.
-Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.
-Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ελγα.
-Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.
«Δίνουμε τρεις μέρες διορία στον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις ουσιαστικές και να γίνει η συνάντηση μαζί μας και από τη Δευτέρα αν δεν ευοδώσει η συνάντηση θα οργανώσουμε κάθοδο στην Αθήνα», είπε ο πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Τι λένε κυβερνητικές πηγές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως διάλογος μπορεί να γίνει αλλά χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
«Η Θεσσαλία δεν είναι πείραμα σε συνέδρια για να κάνετε papers. Η Θεσσαλία δεν είναι living lab. Η Θεσσαλία είναι η ζωή μας . Είναι τα χωράφια μας που δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι χρήματα και τι πόρους θα τα ξανακαλλιεργήσουμε . Δεν ξέρουμε από πού θα πάρουμε πάλι τα πρόβατα μας και τα γίδια να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας. Ούτε που θα γίνουν τα μαντριά μας. Δεν ξέρουμε αν τα οπωροφόρα δένδρα θα ξανακαρπίσουν. Απαντήσεις στους πολίτες μου. Αξιόπιστες παρακαλώ».
Η απάντηση των αγροτών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, κάθε βράδυ θα γίνεται μία σύσκεψη για να αποφασίζεται ένας δίωρος αποκλεισμός δρόμων.
Στα Μουδανιά οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν ενώ μάλιστα αποφασίζεται ταυτόχρονος αποκλεισμός δρόμων.
Σε απάντηση στα όσα είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, οι αγρότες λένε πως διάλογος με ανοιχτούς δρόμους δεν γίνεται και γι’ αυτό θα γίνουν ακόμα πιο πιεστικοί.
Επίσης, είπαν πως οι επιτροπές που υπάρχουν στα μπλόκα, ήδη έχουν δημιουργήσει μία συντονιστική επιτροπή στη Νίκαια και αυτή ζητά να βρεθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Και στο Αίγιο οι αγρότες παραμένουν στο σημείο κλείνοντάς τον δρόμο ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεται να δημιουργήσουν τρία νέα μπλόκα.
Νέα κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο
Λίγο πριν τις αγροτικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση είχε απευθύνει νέα πρόσκληση σε διάλογο, με το θέμα να προκαλεί και αυξανόμενη πολιτική αντιπαράθεση.
«Αυτό που μετράει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο και από την άλλη η επιθυμία των ίδιων των αγροτών, που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Πρέπει να κάνουμε συνολικά αυτή τη συζήτηση για το αγροτικό προϊόν στην Ελλάδα, κάτι που αποφεύγει να κάνει η ΝΔ και έχουμε δίκαια τους αγρότες ξεσηκωμένους», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.
«Υπάρχει μια καθυστέρηση. Υπάρχει μια λογική μειώσεων. Υπάρχει μια λογική που δεν στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας», δήλωσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αγροτών, αν δεν αλλάξει κάτι, η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.