Αγρότες: Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η συνάντηση με Μητσοτάκη – Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση


Αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου ανοίγει το μεσημέρι (12.00) τη συζήτηση, με το αρχικό ραντεβού να έχει οριστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση της 15μελής πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00. Ακολούθως ο πρωθυπουργός, στις 13:00, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Οι αγρότες προσέρχονται προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου διεκδικώντας μείωση του κόστους παραγωγής, συγκεκριμένα αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά»

«Όλοι προσδοκούμε, μέσα από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών όπως αυτοί τους ορίσαν, ότι θα υπάρξει ένα κλίμα καλόπιστου διαλόγου και ότι θα βρούμε το σημείο συνεννόησης και ισορροπίας έτσι ώστε όλα να πάνε καλά, οι αγρότες να επιστρέψουν στις εργασίες τους», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

«Το θέμα το αγροτικό δεν είναι το να δίνει κανείς κάτι σε μια περίοδο του χρόνου επειδή οι αγρότες είναι στους δρόμους. Είναι ένα ζήτημα καθημερινό, έχει να κάνει με δομικά ζητήματα τα οποία αφορούν είτε το κόστος παραγωγής, είτε τις τιμές παραγωγού. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, τα αιτήματα είναι δίκαια. (…) Τα δομικά προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας, δεν έχουν λυθεί (…) κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Τα προηγούμενα 4 χρόνια που δεν είχαμε καθόλου κινητοποιήσεις σημαίνει ότι είχε γίνει δουλειά στον αγροτικό τομέα».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Ο συνδυασμός της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και κάποιων δομικών προβλημάτων, έχουν δώσει το υπόστρωμα για τις διαμαρτυρίες. Λάθη μπορεί να γίνονται σε καθημερινή βάση. Δεν έγιναν τόσο σωστά οι πληρωμές που έπρεπε να γίνουν σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. (…) Βρήκαμε κάποιες αστοχίες και με επιμονή του υπουργού ζητήθηκε η παραίτηση του επικεφαλής η οποία και πράγματι έγινε».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό:

«Η εφαρμογή της ΚΑΠ έχει να κάνει με την καταβολή στους αγρότες των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Η χώρα, και για τη νέα περίοδο μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, εξασφάλισε το ίδιο ποσό, 19,2 δισ. που θα πάνε πάλι στους αγρότες, θα τα πάρει αυτός που τα δικαιούται».

«Οι ελαιοπαραγωγοί είναι η μόνη ομάδα που δεν πήρε αποζημίωση από τις πυρκαγιές, είναι καθυστέρηση», συμπλήρωσε.

«Έχουμε κακό σχεδιασμό»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, σημειώνει:

«Έχουμε τη διαπίστωση του προβλήματος και πάλι ότι είναι εξωγενές… Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη λειτουργεί απέναντι στους αγρότες, να πούμε όμως ότι τη διαπραγμάτευση την κάνει ο αρμόδιος υπουργός για την ΚΑΠ. Άρα έχουμε κακό σχεδιασμό, θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση».

Όπως αναφέρει:

«Τα βασικά για τη χώρα μας είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με τη Θεσσαλία που έχει υποστεί μια καταστροφή τεράστια και δεν έχει κάνει τίποτα η κυβέρνηση, δεν έχει δοθεί καν σε ορισμένους ανθρώπους η πρώτη αποζημίωση που αφορά τη βασική καταστροφή. Το δεύτερο είναι το κόστος παραγωγής. 180.000.000 κοστίζει η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (…) και πλαφόν στην κιλοβατώρα μπορεί να μπει. Οι προτάσεις μας έχουν να κάνουν με το κόστος στο πετρέλαιο, αλλά το πλαφόν είναι διορθωτική».

«Αδυναμία & ανικανότητα»

Μιλώντας για το θέμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, υπογραμμίζει:

«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων τα οποία δίνει η κυβέρνηση ή είναι και λόγω τρομερής διαχειριστικής αδυναμίας της κυβέρνησης και ανικανότητας; Δηλαδή ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν αλλάξει ένα κάρο πρόεδροι και έχουν αργήσει ή και μη καταβληθεί 536.000.000 ευρώ αυτό είναι θέμα ότι δεν έχουμε λεφτά ή θέμα ότι δεν παίρνουμε τα λεφτά που μας δίνει η Ευρώπη;» αναρωτήθηκε, συμπληρώνοντας:

«Πότε θα πάνε τα χρήματα στους αγρότες; Για τον ΕΛΓΑ θα μας πείτε;».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Λένε για την ΚΑΠ. Υπάρχουν δύο απαντήσεις από την κυβέρνηση για την ΚΑΠ. Η μία είναι του κ. Αυγενάκη, που να θυμίσουμε ότι είναι αυτός που εκβίαζε τους αγρότες στη Θεσσαλία αλλά παραμένει στη θέση του, που λέει ότι για την ΚΑΠ ευθύνεται η προηγούμενη ηγεσία. Μία λένε ότι φταίει η ΚΑΠ, μία λένε ότι δεν φταίει η ΚΑΠ. Μία λένε ότι φταίει η πράσινη μετάβαση, μία ότι δεν φταίει η πράσινη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επηρεάζει περισσότερο τους αγρότες που έχουν μεγάλους κλήρους, όπως στην Ευρώπη, γι’ αυτό βγαίνουν και παραπονιούνται. Στην Ελλάδα οι κλήροι είναι μικροί».

«Κρατώ μικρό καλάθι»

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο έχοντας παραπληροφόρηση και με ημιμάθεια να προχωρήσουμε κουνώντας το δάχτυλο σε αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω», λέει από την πλευρά του ο Κώστας Καναβίδης, μέλος Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

«Αρχικά δεν ξέρω αν το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι σαν το ραντεβού με τον κ Αυγενάκη οπότε κρατάω μικρό καλάθι. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία να κρίνουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πεθαίνουν εκεί στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην περιοχή τη δική μου που ήταν η μεγαλύτερη φωτιά που έπληξε την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως:

«Δεν αποτελούσαμε ούτε επιτροπή μπλόκων, ούτε κακά σχήματα ομάδων τα οποία θα έφερναν σε δύσκολη θέση οποιονδήποτε υπουργό. Θέλαμε να μπούμε σε μια διαδικασία οργανωμένα. Από το πρωί, ο κ. υπουργός είχε επικοινωνία με ανθρώπους των συλλόγων, υπήρχαν εκπρόσωποι αγροτικών, κτηνοτροφικών συλλόγων, μελισσοκόμοι, άνθρωποι με ελαιώνες. Υπάρχουν προβλήματα εκεί έξω που αφορούν το μουσουλμανικό στοιχείο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δύναμη λόγου. (…) Δεν έχουν αποζημιωθεί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ».



megatv.com