Ακόμη πιο χαμηλά το χρηματιστήριο

Αυξήσεις επιτοκίων, σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και περιορισμός της ρευστότητας στις αγορές, φόβοι για ύφεση, αβεβαιότητα για την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους καθώς συνεχίζεται ο οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας. Ολα αυτά συνθέτουν μία εξόχως αρνητική συγκυρία για τα χρηματιστήρια, που βαδίζουν τις τελευταίες εβδομάδες σε τεντωμένο σχοινί, ενώ το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Μετά τη χθεσινή μεγάλη “βουτιά” των αμερικανικών αγορών μετοχών (Dow Jones -3,1%, Nasdaq -5%), η καταιγίδα επεκτείνεται στην Ευρώπη με μικρότερη ένταση.

Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το ΧΑ, που δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές τις ημέρες ανόδου, αλλά στον… κατήφορο προηγείται. Μέχρι -3,9% βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, -2,4% πήγε ο ΓΔ. Τώρα οι απώλειες έχουν περιοριστεί, τίποτε όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια. Το ψυχολογικό κλίμα  έχει επιδεινωθεί, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και τον τόνο στις συναλλαγές δίνουν οι αγοραστικές παρεμβάσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων  που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Λίγο καλύτερη η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να υποχωρεί κατά 0,85%, τον CAC-40 στο -1% και τον βρετανικό  FT-100 να χάνει 0,55%.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ομόλογα

 Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο του οικονομικού πολέμου ΕΕ/Δύσης-Ρωσίας και οι πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες τους στην παγκόσμια οικονομία, στο κόστος ενέργειας και στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

 Μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου (brent +1% στα 112,09 δολ.), ενώ υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου (-1,2% στα 105,3 ευρώ)

Διατηρείται η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed, που έδωσε  το έναυσμα  γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος και σταδιακής συρρίκνωσης της ρευστότητας στις αγορές.

Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, ενώ στα ελληνικά εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις. Νέο ρεκόρ τριετίας σημειώνει η απόδοση του 10ετούς, που πήγε 3,50% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών και τώρα κινείται στο 3,48%.

Ο φόβος της κάλπης

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός “καλπάζει”, η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πρόσθετος αρνητικός παράγων οι φόβοι για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες. Τα “εκλογολογικά” σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο, επιτείνοντας την αβεβαιότητα συντηρείται.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες. Μετά το πρώτο 10λεπτον εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση και η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται.

Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε μέχρι -2,41% στις 867,03 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 876,7 υποχωρώντας κατά 1,30%. Στην περιοχή αυτή εντοπίζεται μιά πρώτη ισχυρή στήριξη, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ανακοπεί η πτώση.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,45% στις 2.119 μονάδες. Στο -1,25% ο δείκτης των midcaps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με “βουτιά” -3,91%. Τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε -2,60%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -3,5%,  Πειραιώς -2,2%, Εθνική -2%, Alpha -1,8%, Τρ. Ελλάδος και Attica Bank -0,9%,
Πειραιώς -1,6%, %

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον οι Jumbo +1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5% και οριακά ο ΟΤΕ (+0,1%)

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Μυτιληναίος -3,3%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%, Quest  και Aegean -2%, ΔΕΗ και Σαράντης -1,8%, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο -1,5%.


sofokleousin.gr