Αλέξανδρος Φραντζής: «Εάν δεν μας αρέσουν σκηνές σαν αυτές του αργού θανάτου του κητώδους στον Άλιμο, πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και επιλογές»


Αλέξανδρος Φραντζής: «Εάν δεν μας αρέσουν σκηνές σαν αυτές του αργού θανάτου του κητώδους στον Άλιμο, πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και επιλογές»

Σε σχέση με τον ζιφιό Ziphius cavirostris που εξόκειλε στην παραλία του Αλίμου, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα θέλει απλά να επαναλάβει τις εκτιμήσεις που έκανε ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»

O κ. Φραντζής υπογράμμισε πως «είναι θετικό που τόσος κόσμος συγκινείται με τη συγκεκριμένη περίπτωση και προκαλείται τέτοια κινητοποίηση για τη σωτηρία του κητώδους, αλλά από την άλλη καλό είναι να γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουμε δεκάδες ανάλογα επεισόδια στις ελληνικές θάλασσες, κάθε χρόνο, που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των ζώων αυτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος» 

«Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως π.χ. οι έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, που συμβαίνουν ακόμη και σήμερα, έχουν πολλαπλάσιο αντίτιμο από αυτό, μάρτυρες του οποίου γίναμε σήμερα, κυριολεκτικά εμπρός στα μπαλκόνια μας! Εδώ και μία εβδομάδα, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, γίνονται “εν κρυπτώ” σεισμικές έρευνες από το σκάφος S.W .Cook σε περιοχή πλούσια σε θαλάσσια ζωή, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Παγκόσμιας Σημασίας για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες και έχει προταθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετίας να γίνει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή από την διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, που έχει επικυρώσει και το ελληνικό κοινοβούλιο! Αυτή την πράξη αποδοκίμασαν πολλές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Το κάναμε, γιατί ακριβώς γνωρίζουμε πως έχουν ως αποτέλεσμα περιστατικά, σαν αυτό που ζήσαμε από το πρωί της Παρασκευής 28/2/2022, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αφού εκεί καταστρέφουμε το ίδιο το κρίσιμο ενδιαίτημα για την επιβίωση αυτών των ζώων». 

«Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επιλέξουμε εάν θέλουμε πράγματι να προστατεύουμε την άγρια ζωή και το περιβάλλον και όταν οι κάμερες δεν είναι παρούσες. Η προστασία της φύσης είναι απλά ασύμβατη με ορισμένες καταστροφικές και ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς πρακτικές. Μας έχει χαριστεί ένας παράδεισος στην Γη και πιο ειδικά στην Ελλάδα και αποδεικνυόμαστε καθημερινά ανίκανοι ως κοινωνία να τον διαχειριστούμε σωστά και να τον διαφυλάξουμε», κατέληξε ο Δρ. Φραντζής.



Πηγή