Αμαλιάδα: Τα ευρήματα που καθορίζουν την ώρα θανάτου του Παναγιωτάκη


Και αυτό γιατί εγείρει μεν την υπόνοια ιογενούς προέλευσης, καθώς η εικόνα είναι εν μέρει συμβατή με κοκκιωματώδη λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσο και εγείρει την υπόνοια ιογενούς προέλευσης, αλλά από την άλλη οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν αυτή η νόσος στους πνεύμονες ήταν ικανή να στερήσει τη ζωή από τον Παναγιωτάκη.

«Μπορεί να αποδοθεί σε διάμεση πνευμονίτιδα αλλά πρέπει να δούμε αν μπορεί να προκαλέσει θάνατο», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Εξάλλου αν οι συνάδελφοι είχαν διαπιστώσει λοίμωξη αναπνευστικού θα το έγραφαν ξεκάθαρα. Αντιθέτως στους πνεύμονες είχαμε δύο πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα όπως το ικανού βαθμού πνευμονικό οίδημα και την πνευμονορραγία», είπε ο Γρηγόρης Λέων.

Υπενθυμίζεται πως με διάμεση πνευμονίτιδα είχαν διαγνωστεί το μωρό της Κατερίνας, η αδελφή της Ειρήνης και η πρώτη της κόρη.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης εξηγεί στο LIVE NEWS το κατά πόσο είναι πιθανό να αποδοθεί αυτό το εύρημα σε πνευμονίτιδα και στον μικρό Παναγιωτάκη.

«Μια ίωση σε παιδιά είναι πολύ συχνή οπότε θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε αν έχουν κάποια συμμετοχή στον μηχανισμό θανάτου όπως καταλαβαίνετε τα παιδιά δεν πεθαίνουν έτσι απλά από ιώσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής παθολογία με μεγάλή έκταση στο σώμα και να συνοδεύεται με σημαντικά συμπτώματα που δεν επιβεβαιώνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Το οποίο και οι ίδιοι ιστοπαθολόγοι το απορρίπτουν στο τέλος της δικής τους γνωμοδότησης καθώς αναφέρουν ότι τέτοια ευρήματα σε αυτή την ηλικία είναι μη ειδικά και δεν μπορούν αποδοθούν σε σαφή παθολογία.

Η αντιπαράθεση για εντερική νέκρωση

Αυτό που πλέον ως σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται είναι εκείνο της εντερικής νέκρωσης καθώς στο παιδί εντοπίστηκαν μεν αλλοιώσεις στο έντερο αλλά μόνο σε ένα τμήμα του και όχι σε ολόκληρο το τοίχωμα.

Ο εγκολιασμός πήγε κουβά. Δεν ισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση. Άλλωστε αν υπήρχε θα έπρεπε να είχε περιγράφει σαφώς στα παθολογοανατομικά ευρήματα.

Τι σημαίνει η ισχαιμία «από ωρών»

Ένα άλλο σημείο της ιστοπαθολογικής που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η παρατεταμένη ισχαιμία εγκεφάλου με την υποσημείωση μάλιστα ότι δημιουργήθηκε ώρες πριν τον θάνατο.

Αυτό το εύρημα όπου λέξεις κλειδιά είναι η «παρατεταμένη» και για «ώρες προ του θανάτου του παιδιού» βλάβη του εγκεφάλου δεν σχετίζεται από έμπειρους ιατροδικαστές σε καμιά περίπτωση με μία προσπάθεια «πνιγμού» του παιδιού που διαρκεί 1-3 λεπτά.

Άλλη ερμηνεία σε αυτό το εύρημα δίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Εάν η ισχαιμία του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει σε προηγούμενο χρόνο σημαίνει ότι προφανώς ότι υπήρχε εκ νέου ένας εξωγενής παράγοντας ο οποίος στέρησε το οξυγόνο 1-2 ώρες πριν τον θάνατο του που θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό που κάνει είναι ότι πιθανά να μας προσδιορίζει κάποιο επεισόδιο λίγες ώρες πριν, προφανώς ένα επεισόδιο έλλειψης οξυγόνου».

Η ώρα θανάτου

Είναι γνωστό πως ο Παναγιωτάκης έκανε έναν μεγάλο εμετό στο σπίτι πριν οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις έδειξαν πάντως πως το παιδί τη δεδομένη στιγμή δεν βρισκόταν εν ζωή.

«Στοιχεία εισρόφησης γαστρικού περιερχομένου, πιθανότερα μεταθανατίως».

«Η έκθεση μας λέει επίσης ότι ο Παναγιωτάκης όταν έκανε τους εμετούς δεν ήταν εν ζωή», είπε ο Γρηγόρης Λέων.

Ο μεγάλος εμετός που έκανε επομένως ο μικρός Παναγιώτης σύμφωνα με τις εξετάσεις ήταν υγρά στομάχου, κάτι που σημαίνει ότι το παιδί είχε ήδη καταλήξει στο καρότσι.

Στο LIVE NEWS μίλησε και η ιατροδικαστής, Ελπίδα Σπανουδάκη, η οποία εκπροσωπεί την πλευρά της μητέρας της Ειρήνης, λέγοντας για τα ευρήματα:

«Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα ευρήματα. Η ιστολογική που βγήκε μας δείχνουν πως υπάρχουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και άλλες όπως είναι το πνευμονικό οίδημα αλλά και αλλοιώσεις του εντέρου. Είναι ευρήματα που δεν δηλώνουν τα ευρήματα θανάτου αλλά μας απομακρύνουν από το παθολογικό αίτιο».

«Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με έλλειψη οξυγόνου»

Η Κατερίνα Μαυροειδή, η δικηγόρος πατέρα του Παναγιωτάκη, μίλησε στο LIVE NEWS.

«Σύμφωνα με την έκθεση που έχει δημοσιοποιηθεί έχουμε κάποια ευρήματα με την ισχαιμία εγκεφάλου, στους πνεύμονες και το ήπαρ. Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με έλλειψη οξυγόνου αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Αυτά τα ευρήματα αποκλείουν τα παθολογικά αίτια».



megatv.com