Ανάληψη καθηκόντων με πολλαπλά μηνύματα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Προκόπης Παυλόπουλος, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, την Παρασκευή.

Η μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου μπορεί να προκάλεσε μια δικαιολογημένη πικρία στον ίδιο, ωστόσο το αίσθημα αυτό όχι μόνο δεν έδωσε τον τόνο κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά αντίθετα κυριάρχησε ένα θερμό κλίμα εκτίμησης και αλληλοσεβασμού, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο ανάμεσα στον απερχόμενο Πρόεδρο και στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στην προσφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία τους, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην «πλήρη γνώση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» που διαθέτει η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα εφόδιο που θα της επιτρέψει, όπως τόνισε, «να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα εθνικά θέματα και τα εθνικά μας δίκαια». Με εύγλωττο χρησμό έμοιαζε η ευχή του κ. Παυλόπουλου προς τη διάδοχό του: «Η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι όταν θα φύγει να έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του». Με τη φράση αυτή ήθελε προφανώς όχι μόνο να ευχηθεί μια επιτυχημένη θητεία, αλλά να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος κατόρθωσε ώστε η χθεσινή αποχώρησή του να είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του.

Είχε προηγηθεί η ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, με θρησκευτικό όρκο, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και ελαχίστων βουλευτών με παρόντες τους αρχηγούς των κομμάτων. Η εικόνα της σχεδόν άδειας Βουλής σε μία από τις πιο κορυφαίες θεσμικά στιγμές με τις χειραψίες να αποφεύγονται και τους χαιρετισμούς να γίνονται με νεύματα της κεφαλής, ήταν μια σχεδόν αλλόκοτη απεικόνιση της γενικότερης κρισιμότητας των ημερών.

Ακολούθησε μια λιτή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η σκέψη της πανδημίας υπέβαλλε στους λίγους παρευρισκομένους, υπαλλήλους της Προεδρίας και δημοσιογράφους, κάποιες στιγμές αμηχανίας μέσα στην ιστορικότητα και τη φόρτιση της ημέρας. Τα ειδικά μέτρα επέβαλαν στους περισσότερους την παρακολούθηση της τελετής από το Γραφείο Τύπου στον πρώτο όροφο, όπου μια τηλεοπτική συσκευή ήταν συντονισμένη στην ΕΡΤ. Η κ. Σακελλαροπούλου ήταν φυσικά η πρωταγωνίστρια – με τον συνδυασμό στωικότητας και αποφασιστικότητας που τη διακρίνει, όπως λένε όσοι την παρακολουθούν προσεκτικά. Φορώντας ένα σκούρο μπλε σακάκι και παντελόνι, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη –με τον οποίον κατηφόρισαν περπατώντας στην Ηρώδου Αττικού–, τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας πρέσβη ε.τ. Βασίλη Παπαδόπουλο, τον επικεφαλής του Ιδιαίτερου Γραφείου Ηλία Νάτσιο και τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Σήφη Πολυμίλη καθώς και τους λίγους ακόμα συνεργάτες της, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσει μετέδωσε αμέσως το μήνυμα ότι δεν θα στρογγυλεύει τα λόγια της.

Κατ’ αρχάς, η Πρόεδρος θέλησε από την αρχή να είναι σαφής ως προς τις αξίες της. Ο νέος πατριωτισμός των Ελλήνων εμπνέεται από την Ευρώπη και είναι προϋπόθεση του κοσμοπολιτισμού. Η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση είναι μείζων στόχος. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι θεμέλια της κοινωνικής υπόστασης και της κοινής ζωής. Κυρίως όμως, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν ευθύβολη σε τρεις αναφορές που χαρακτήρισαν την ομιλία της: Πρώτον, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία υπογράμμισε ότι «καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία».

Χρυσή τομή

Για μία ακόμα φορά, σε ένα ακόμα θέμα, και μάλιστα πολλαπλώς ευαίσθητο και κρίσιμο, αναζήτησε τη χρυσή τομή τοποθετώντας την αδιαπραγμάτευτη «ακεραιότητα των συνόρων» δίπλα στο «καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους». Δεύτερον, ζήτησε χωρίς περιστροφές τη συμμόρφωση όλων των πολιτών στις υποδείξεις των αρμοδίων φορέων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και τρίτον, είπε ότι η εκλογή της μπορεί να γίνει «η αφορμή για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία». Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα στην ελληνική ιστορία που έγινε αρχηγός του κράτους και αρχηγός του στρατεύματος. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί παράδειγμα για πολλές γυναίκες, μεγαλύτερες και κυρίως νεότερες. Μπορεί η εξουσία του ύπατου αξιώματος να είναι συμβολική, αλλά η διαχείριση των συμβόλων, που απαιτεί τέχνη, είναι ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς εξουσίας. Και ίσως μια γυναίκα να ήρθε στην Προεδρία την πιο κατάλληλη στιγμή όταν οι προκλήσεις πυκνώνουν και ο ευθύς λόγος επιβάλλεται. Αλλωστε οι γυναίκες διακρίνονται για τη μεγαλύτερη αντοχή και την ψυχραιμία τους στα δύσκολα – κάτι που αποδείχθηκε και κατά την οικονομική κρίση. Λόγω των έκτακτων μέτρων η Πρόεδρος απέφυγε να ανακοινώσει πρόγραμμα δημόσιων εμφανίσεων, αλλά η εθιμοτυπική επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας θα πραγματοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.


agrinio24.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ