Ανάπτυξη παιδιού: Οι κινήσεις που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας

Τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών είναι τα πιο δύσκολα, αλλά και τα πιο μαγικά. Πριν προλάβετε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας – ή μάλλον να τα κλείσετε για να κοιμηθείτε – έχει εγκαταλείψει το πορτ μπεμπέ και κάνει τα πρώτα του μετέωρα βήματα. Όμως τα νέα του επιτεύγματα δεν σταματούν εκεί. Το σώμα του δυναμώνει κάθε μέρα και περισσότερο και οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο λεπτές. Αν και κάθε καινούριο πράγμα που λέει ή κάνει δεν μπορεί παρά να σας εντυπωσιάζει, οι παρακάτω κινήσεις αξίζουν λίγη περισσότερη προσοχή από τις υπόλοιπες, γιατί αποδεικνύουν πως όντως έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε έναν μοναδικό, ανεξάρτητο άνθρωπο!

Βαθύ κάθισμα

Εντάξει, δεν πρόκειται να το κάνει σε πέντε σετ των 10 επαναλήψεων, αλλά και η μία φορά μετράει και μάλιστα πολύ! Αυτή η κίνηση, που συνήθως γίνεται τρεις μήνες μετά τα πρώτα βήματα, δείχνει ότι έχει αποκτήσει σταθερότητα και ισορροπία στο περπάτημά του, ενώ του επιτρέπει να πιάνει μόνο του τα πράγματα που του πέφτουν από τα χέρια. Περισσότερη ανεξαρτησία για εκείνο, λιγότερο σκύψιμο για σας.

Πέταγμα της μπάλας

Μεταξύ της ηλικίας των 15 και των 18 μηνών, το μικρό σας θα αρχίσει να σας πετά την μπάλα του και να προσπαθεί να την πιάσει με τη σειρά του. Πρόκειται για ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι, όμως απαιτεί ισορροπία, ευκινησία και συντονισμό των χεριών και των ματιών του. Επίσης, αν έχετε περιέργεια να μάθετε αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας αυτή είναι η πρώτη σας ευκαιρία! Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, θα γίνει αρκετά σαφές ποιο χέρι προτιμάει για να σας πετάξει το μπαλάκι του. Να θυμάστε ότι οι μικρές και μαλακές μπάλες θα το διευκολύνουν σε αυτή τη νέα κίνηση.

Χορός

Ξέρουμε ότι έτσι κι αλλιώς ο πρώτος του χορός δεν θα σας περνούσε απαρατήρητος. Εκτός από χαριτωμένη, αυτή η δραστηριότητα που ξεκινά μεταξύ των 15 και των 20 μηνών απαιτεί συντονισμό των κινήσεών του, το βοηθά να αποκτήσει ρυθμό και το ωθεί να δοκιμάσει ένα πλήθος νέων κινήσεων. Για να το ενθαρρύνετε, φροντίστε το σπίτι σας να γεμίσει μουσική και δώστε του το καλό παράδειγμα ξεσκονίζοντας τις δικές σας φιγούρες.

Όπισθεν

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κίνηση, όχι μόνο γιατί μπορεί να το οδηγήσει σε στενές επαφές με τον τοίχο ή τα έπιπλα, αλλά και γιατί απαιτεί ανεπτυγμένους τετρακέφαλους και γλουτιαίους μυς. Ωστόσο, το μικρό σας θα είναι σε θέση να την κάνει πριν συμπληρώσει τα δύο του χρόνια. Για να το ωθήσετε σε αυτή, πάρτε του ένα παιχνίδι με ροδάκια που θα μπορεί να το σύρει με έναν σπάγκο. Θα βάλει όπισθεν αυθόρμητα!

Σκαλιά

Τόσο το ανέβασμα όσο και το κατέβασμά τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στις πρώτες του προσπάθειες θα δείτε πώς πιάνεται και με τα δύο του χέρια για να καταφέρει να τα ανέβει, όμως μετά τους 18 μήνες περίπου θα το κάνει ενώ κρατιέται μόνο με το ένα χεράκι είτε από την κουπαστή είτε από εσάς. Προκειμένου να είναι ασφαλές, θα πρέπει να κάθεται στα σκαλιά για να τα κατέβει μόνο του, τουλάχιστον μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως αναγκαίο να το επιβλέπετε για αρκετά χρόνια ακόμη όταν βρίσκεται κοντά σε σκαλιά και να πάρετε μέτρα ασφαλείας αν έχετε εσωτερική σκάλα στο σπίτι σας.

Αλματάκια

Το τελευταίο σε αυτή τη λίστα επιτευγμάτων είναι και εκείνο που συμβαίνει αργότερα στη ζωή του παιδιού. Κάποια στιγμή ανάμεσα στα δεύτερα και τα τρίτα γενέθλιά του, θα δείτε πως ξεκινά τις προσπάθειες να… απογειωθεί. Αν και τις πρώτες φορές μόλις που θα καταφέρει να ξεκολλήσει από το έδαφος, σταδιακά θα φτάνει όλο και πιο ψηλά. Αυτό σημαίνει πως οι μύες του έχουν αναπτυχθεί πολύ, ενώ είναι σε θέση να συντονίζει πολύ αποτελεσματικά τις κινήσεις του. Κρατήστε το ασφαλές επενδύοντας το πάτωμα του σπιτιού με ένα παχύ χαλί ή ένα μεγάλο στρώμα γυμναστικής, ώστε να μην κινδυνεύει να χτυπήσει.

Πηγή: vita.gr

agrinio24.gr