Αναστολή αδειών στα ΜΜΜ

Μετά την αρχική σύσταση για αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ προ μηνών, από τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης ελάφρυνσης των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας, έρχεται η ενίσχυση των δρομολογίων τους. Και αυτό εν μέσω θερινού προγράμματος, το οποίο όπως κάθε Αύγουστο, προβλέπει σημαντικά μειωμένα δρομολόγια, κατ’ αναλογία της περιορισμένης ζήτησης. Παράλληλα, οι άδειες των εργαζομένων στις συγκοινωνίες δεν επιτρέπουν την εκτέλεση του πλήρους προγράμματος δρομολογίων στην κορύφωση της θερινής περιόδου. Η φετινή χρονιά ωστόσο εμφανίζει ιδιαιτερότητες, με αποτέλεσμα το θερινό πρόγραμμα να μην επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες μετακινήσεων με ασφάλεια.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα παρατηρήθηκαν φαινόμενα έντονου συνωστισμού σε λεωφορεία, τρόλεϊ και συρμούς του μετρό. «Οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε ΜΜΜ μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα. Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

– Ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

– Οι φορείς εκτελούν από σήμερα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Από σήμερα η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ενισχύεται. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική. 

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών. Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Σημειώνεται πάντως από τον ΟΑΣΑ ότι παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περυσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης –ιδίως η χρήση μάσκας– και οι οδηγίες των ειδικών. 


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ