Ανατιμήσεις: Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τον ερχόμενο μήνα

Ένα αλαλούμ επικρατεί με τις ανατιμήσεις τον τελευταίο καιρό. Η φρατζόλα ψωμί από 70 λεπτά πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ, το κουλούρι από 50 λεπτά θα πάει στα 70, ένα τυλιχτό σουβλάκι με γύρο που πωλείται σήμερα 2,50 ευρώ θα ανέβει τουλάχιστον στο 2,80, η χοιρινή μπριζόλα θα πάρει και αυτή μία αύξηση 1 ευρώ, οι ξηροί καρποί 20% πάνω, ενώ από το ράλι ανόδου δεν θα γλιτώσει ούτε ο καφές.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ο ελληνικός από 1,20 – 1,30 ευρώ που πωλείται τώρα στο χέρι, θα «πετάξει» στο 1,70 – 1,80, ενώ όποιος κάτσει σε τραπέζι θα πληρώνει 2,20 ευρώ αντί 1,50. Ομοίως, ο φρέντο εσπρέσο από 1,80 ευρώ (όρθια) οδηγείται στα 2,50 και από 3 ευρώ (τραπέζι) στα 4, ενώ ο φραπέ από 1,50 ευρώ (όρθια) πάει στα 2, και από 3 στα 4 (τραπέζι).

Είναι ορισμένες μόνο ανατιμήσεις απ’ όσες πρόκειται να έρθουν μέσα στον Σεπτέμβριο, αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κιόλας έρθει. Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, η τεράστια αύξηση των ναύλων εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών και διάφοροι άλλοι παράγοντες (πρόσφατος καύσωνας, πυρκαγιές), έχουν φέρει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό το αποτέλεσμα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος προέρχεται από την τιμή του ρεύματος, καθώς από την αρχή του χρόνου η χονδρεμπορική τιμή εκτοξεύτηκε κατά 155%.

Ήδη, σε επαγγελματικά τιμολόγια του Αυγούστου έχουν φανεί αυξήσεις έως 30%, ενώ αυτό το μήνα ίσως υπάρξουν και στα οικιακά. Η ΔΕΗ, πάντως, διευκρινίζει ότι στρατηγική της είναι η αύξηση να φτάσει στο 4% μεσοσταθμικά μόνο για τους μεγάλους καταναλωτές και να είναι μηδενική για τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών, όταν άλλοι πάροχοι αυξάνουν έως 30% τα τιμολόγια.

Τα κρεατικά

«Προς το παρόν οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις, αλλά είμαστε σε σκέψη να τις ανεβάσουμε», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.

«Πιστεύω ότι θα γίνουν ανατιμήσεις 10-15% σε όλα, ενώ κάποιοι μπορεί να μην αντέξουν και να ανεβάσουν έως 25%. Από τις αρχές του καλοκαιριού αγοράζουμε πουλερικά, μοσχάρι, χοιρινό πουλερικά 15-20% πάνω, σε σύγκριση με πέρσι ή τον Μάιο. Η δικαιολογία των εμπόρων είναι ότι ανέβηκε το κόστος των μεταφορικών και οι ζωοτροφές. Επίσης, από αρχές καλοκαιριού αγοράζουμε ακριβότερα αναψυκτικά και οινοπνευματώδη, κατά τουλάχιστον 5%, ενώ έχουν ανέβει και οι συσκευασίες, αλουμινόχαρτα, έως και οι χαρτοπετσέτες. Τα έχουν συμπαρασύρει τα μεταφορικά, καθώς τα περισσότερα είναι εισαγόμενα. Από τον Ιούλιο έχουν έρθει αυξήσεις έως 30% στους λογαριασμούς ρεύματος συναδέλφων και 20% στο φυσικό αέριο. Στα ύψη είναι και κηπευτικά. Σχεδόν έχουν διπλασιαστεί οι τιμές. Ένα αγγούρι το αγοράζαμε 45 λεπτά πριν από ένα μήνα, και τώρα 75. Πώς θα τα φέρουμε βόλτα;», αναρωτιέται ο πρόεδρος των ψητοπωλών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τις ανατιμήσεις αν δεν αλλάξει κάτι. Όπως λέει, το σουβλάκι θα πάρει τουλάχιστον 30 λεπτά αύξηση και οι μπριζόλες 60 με 80 λεπτά.

«Όλα αναγκαστικά θα αυξηθούν», δηλώνει ο κ. Ανδριανάκης, με τον οποίο συμφωνεί και ο Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών:

1631664374 924 Ανατιμήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά

«Έχουν γίνει αυξήσεις και θα γίνουν και άλλες, με βάση τα μηνύματα που έχουμε από την αγορά. Η τιμή ρεύματος και καυσίμων παρασύρει ανοδικά τα πάντα. Στα περίπου 15.000 παραδοσιακά κρεοπωλεία που εκπροσωπώ, στα περισσότερα τουλάχιστον, οι τιμές είναι ακόμη συγκρατημένες. Αλλά, έχουμε “ματώσει”, είμαστε στα όριά μας. Το αρνί γάλακτος το παίρνουμε 9 ευρώ το κιλό (χονδρική) από 7,5 πριν από ένα μήνα. Υπάρχει έλλειψη εξαιτίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Τα χοιρινά δεν έχουν πάρει ακόμη αύξηση, διότι φέτος δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Ευρώπη και Κίνα. Μοσχάρι και πρόβειο έχουν “τσιμπήσει”, διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά. Το ίδιο τα κοτόπουλα, που έχουν πάρει περίπου 20 λεπτά αύξηση. Οι εισαγωγές έχουν γίνει πανάκριβες, λόγω των αυξημένων ναύλων», τονίζει ο κ. Πέρρος, όταν η ελληνική αγορά έχει περίπου 60% εισαγόμενα κρέατα και 40% ντόπια ή ελληνικής εκτροφής.

«Τα κρεοπωλεία πληρώνουν το ρεύμα ως οικιακό. Δεν υπάρχει έκπτωση στην κιλοβατώρα. Και μόνο εξ αυτού του γεγονότος θα δείτε μεγάλες αυξήσεις, τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα».

Ο καφές

Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στις καφετέριες, σε όλα τα είδη. «Θεωρώ ότι θα γίνουν 50 με 70 λεπτά στο take away σε όλους τους καφέδες αναλογικά», εξηγεί ο Τάσος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης καφετέριας στην Καλλιθέα.

1631664374 229 Ανατιμήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά

Αν κρίνω από τους λογαριασμούς ρεύματος -εμένα μου ήρθε περίπου 35% αυξημένος τον Αύγουστο- πιστεύω ότι θα γίνουν αναγκαστικά και αυξήσεις περίπου 1 ευρώ ανά καφέ στα τραπέζια. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα. Οι εκτιμήσεις είναι για 25% αύξηση στη χονδρική πώληση του καφέ. Δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε στο απόλυτο, διότι είχαμε ήδη απορροφήσει την αύξηση του Ιουλίου στα βιοδιασπώμενα. Οι εταιρίες μάς λένε ότι η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των ναύλων ή και στις πυρκαγιές προ διετίας στον Αμαζόνιο, που έφεραν τώρα παγκόσμια έλλειψη».

Το ψωμί

Ανατιμήσεις και στο ψωμί αλλά και στα γλυκά, λόγω επιπρόσθετης αύξησης στις πρώτες ύλες, όπως σιτάρι, έλαια, βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Ο Τάσος Βαζάκας, ιδιοκτήτης αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου στη Λυκόβρυση, πιστεύει ότι ο κλάδος θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο για τον καταναλωτή, αλλά: το αλεύρι έχει ανέβει 20-25% και αναμένονται και άλλες αυξήσεις μέσα στο δίμηνο.

1631664375 357 Ανατιμήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά

Το λάδι έχει ανέβει το τελευταίο εξάμηνο 50%, τα βούτυρα και τα γαλακτοκομικά τον τελευταίο μήνα 10%, οι βοηθητικές πρώτες ύλες (ζάχαρη, σουσάμι κλπ) από 10 έως 20%…

Οι ξηροί καρποί

Ο Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος διατηρεί μία από τις πιο γνωστές βιοτεχνίες παραγωγής και συσκευασίας ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων στην Ελλάδα, με έδρα το Ρέντη. Βασικός προμηθευτής πολλών σούπερ μάρκετ, μπαρ κ.ά.

1631664375 581 Ανατιμήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά

Κοιτάει τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος και παρατηρεί: αύξηση 15% το μήνα Ιούλιο σε σύγκριση με τον περσινό και αύξηση 25% του Αυγούστου αντίστοιχα. Από 5.500 ευρώ τον περσινό Αύγουστο, ο φετινός ήταν 7.500! Ταυτόχρονα, βλέπει και αύξηση τουλάχιστον 10% στο αέριο που χρησιμοποιεί για δύο φούρνους.

Όλοι οι εισαγόμενοι ξηροί καρποί που χρησιμοποιεί, έχουν αυξηθεί αφού τα κοντέινερ μεταφοράς από 2.000 ευρώ πέρσι, φέτος έχουν πάει στις 6.500!

«Πήγε 2,5 φορές πάνω η αξία των ναύλων, διότι λόγω της Covid-19 οι ναυτιλιακές απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους στα λιμάνια, άρα λιγότερα κοντέινερ, που μαζί και με τις μεγάλες καθυστερήσεις κάνουν τη ζήτηση πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά», εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο κ. Μπαλαμούτσος.

Έτσι, έχουν αυξηθεί αντίστοιχα όλοι οι καρποί που φέρνει από Κίνα, Βιετνάμ, Ταΐλάνδη, Ινδία, Αργεντινή και ΗΠΑ. Κατά 70% όμως έχουν αυξηθεί και όλοι οι καρποί από την Ελλάδα (Λαμία, Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Λάρισα κ.ά.), μεταξύ άλλων λόγω της κακής σοδειάς σε σχέση με πέρσι, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές στην Εύβοια (στην Ιστιαία παράγεται ένα μεγάλο ποσοστό σύκων).

Θα προσπαθήσει -όπως λέει- να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων, αλλά δεν γίνεται όλο. «Μεσοσταθμικά οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών είναι 15% και άλλο τόσο το ρεύμα σε σχέση με το 2020. Άρα, το μισό θα το απορροφήσουμε εμείς και το άλλο μισό ο τελικός καταναλωτής».

Αύξηση έως 20% σε όλα τα κηπευτικά

Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κρεμμύδια, γενικώς όλα τα κηπευτικά, έχουν αυξηθεί έως και 20% στις λαϊκές αγορές και πολύ περισσότερο στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με πέρσι.

Η αιτία –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παραγωγών Λαϊκών Αγορών Δημήτρη Πατσιά– είναι ο πρόσφατος καύσωνας και ο παγετός πριν από αυτόν.

1631664376 779 Ανατιμήσεις Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλα τα βασικά

Οι τιμές στα υπόλοιπα είδη, τουλάχιστον στις λαϊκές αγορές, είναι, όπως λέει, συγκρατημένες προς ώρας, αν όμως δεν γίνει κάτι με το πετρέλαιο και το ενεργειακό κόστος, τότε θα ανέβουν όλα, ίσως και εντός του μήνα.

«Πέρα από τα φυσικά φαινόμενα, είναι φυσικό και επόμενο όταν ακριβαίνουν τα τιμολόγια του ρεύματος, και ειδικά το πετρέλαιο, να ανεβαίνουν όλα, αντίστοιχα. Οι αυξήσεις που έχουν γίνει έως τώρα στα κηπευτικά είναι καθαρά από τις καιρικές συνθήκες. Και η απόδειξη αυτού είναι ότι, στον αντίποδα, τα σταφύλια έχουν πέσει κατά 50% από πέρσι, λόγω μη εξαγωγής του προϊόντος, αφού οι Γερμανοί και οι Άγγλοι φέρ’ ειπείν, τα προτιμούν άγουρα, και φέτος ήταν μεστά λόγω της ζέστης, άρα έμειναν στην Ελλάδα και υπήρχε πληθώρα. Από την άλλη βέβαια, έχουν αυξηθεί τα ροδάκινα κατά 100% σε σύγκριση με πέρσι, λόγω του παγετού τον Μάιο. Σήμερα, Σάββατο, έχει συμβούλιο η Πανελλαδική Ομοσπονδία, ώστε να στείλουμε προτάσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς εδώ και 15 χρόνια ζητάμε να υπάρξει μέριμνα για τον αγρότη παραγωγό, για αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα. Αυτό θα λύσει ένα μέρος του προβλήματος, καθώς το 90% των εξόδων μας, άρα και των αυξήσεων στα προϊόντα, προέρχεται από την ενέργεια, που, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί κατά πολύ. Μία ακόμη πρότασή μας είναι να επιδοτηθεί ο παραγωγός για φωτοβολταϊκές μονάδες, ώστε να ρίξει το κόστος στο μηδέν, προς όφελος και του καταναλωτή».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ