Αναζητώντας… ταλέντα στην περιφέρεια: Οι digital εταιρίες τεχνολογιών που επεκτείνονται εκτός Αθηνών


Το ανθρώπινο ταλέντο εξελίσσεται σε έναν από τους πιο σπάνιους «πόρους» για τις εταιρείες, ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Όπως, επίσης, έχει γίνει κατανοητό ότι το ταλέντο δεν βρίσκεται μόνο σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια. Κάτι που έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες -πολυεθνικές αλλά και εγχώριες- να σπεύσουν να δημιουργήσουν γραφεία σε αρκετές πόλεις στην περιφέρεια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες «δεξαμενές» ταλέντου.

Η παρουσία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο δεδομένου ότι προσφέρει απευθείας πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό που τώρα κάνει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του και θέλει να παραμείνει στην πόλη που σπούδασε. Επιπλέον, η επέκταση μεγάλων οργανισμών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επιτρέπει σε αρκετούς εργαζόμενους να μείνουν κοντά στις οικογένειες τους έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά όνειρα τους. Συν ότι υπάρχουν και οι ψηφιακοί «νομάδες» αλλά και το πλεονέκτημα να μένεις σε μία πόλη που δεν έχει τα μειονεκτήματα μίας μεγαλούπολης όπως είναι η Αθήνα.

Οι πόλεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη πόλη που «επισκέφτηκαν» οι ενδιαφερόμενες πολυεθνικές αλλά και εγχώριες εταιρείες αναζητώντας ανθρώπινο ταλέντο αλλά πλέον με τα περιθώρια εξεύρεσης εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες να έχουν περιοριστεί, η αναζήτηση έχει επεκταθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ύπαρξη ακαδημαϊκού ιδρύματος και δη με σχολές που κινούνται σε τομείς πιο κοντά στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι ο λόγος που πολλές πολυεθνικές έχουν στραφεί στην Πάτρα αλλά και στα Ιωάννινα, ενώ τελευταίες προσθήκες είναι το Ηράκλειο Κρήτης και ο Βόλος. Και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν η Ξάνθη, η Λάρισα και τα Χανιά.

Σημειωτέον πάντως πως υπάρχουν και άλλες πόλεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τεχνολογικών hubs. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δημιουργία προ ολίγων εβδομάδων στη Καλαμάτα από το Pleiades Innovation Cluster του Kalamata.Lab, ενός κέντρου καινοτομίας στη λογική των city labs. Στόχος του ομίλου Uni Systems, που έχει δημιουργήσει το Pleiades, είναι να δημιουργήσει αντίστοιχους κόμβους καινοτομίας, μεταξύ άλλων, σε Νάξο, Κω και Χάλκη. Αντίστοιχα, στη Ρόδο η PwC έχει δημιουργήσει το Sustainability Hub της επιδιώκοντας να απευθυνθεί στο χώρο του τουρισμού.

Για τις πολυεθνικές η ελληνική περιφέρεια δείχνει να αποτελεί σημαντική πηγή ανεύρεσης ταλέντων. Η Deloitte έχει δημιουργήσει κέντρα ανάπτυξης σε Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο, η PwC, εκτός από τη Ρόδο, δηλώνει παρών στην Πάτρα, τα Ιωάννινα και πρόσφατα στο Βόλο, ενώ η EY είναι και αυτή στην Πάτρα.

Τα Ιωάννινα έχουν προσελκύσει επενδύσεις από εταιρείες όπως είναι οι γερμανικές P&I και η Teamviewer και γενικότερα το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο και για πολλές ακόμη κινήσεις.

Αντίστοιχα και πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης με την Πάτρα να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας με πιο πρόσφατες προσθήκες αυτές των Profile Software και Uni Systems. Αλλά και πολλές ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους επέκτασης στην ελληνική περιφέρεια επιδιώκοντας να βρουν ανθρώπινο δυναμικό.

Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί το brain drain αλλά και να ενισχυθεί το brain regain καθώς πολλοί Έλληνες που μετακόμισαν στο εξωτερικό θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά προτιμούν πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής σε σχέση με αυτούς της Αθήνας. Το ίδιο ισχύει και για ψηφιακούς «νομάδες» που αναζητούν περιοχές που θα τους επιτρέπουν να εργάζονται στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει αλλά σε ένα πολύ καλύτερο κλίμα σε σχέση με εκείνο της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Κάτι που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.

Βέβαια, ένα βασικό ζητούμενο είναι και η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών. Η βελτίωση του οδικού δικτύου έχει βοηθήσει σημαντικά αλλά οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ψηφιακές υποδομές και ειδικά στον τομέα των δικτύων οπτικών ινών (FTTH) αποτελούν τροχοπέδη. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δύο από τις προαναφερθείσες πόλεις, και πιο συγκεκριμένα τα Ιωάννινα και ο Βόλος, είναι από αυτές που τα δίκτυα FTTH μόλις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται. Κάτι που πρέπει άμεσα να αλλάξει προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον επενδύσεις.



Πηγή