Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη της πολιτικής της που έγινε στις αρχές Μαΐου έδειξαν την πίστη των αξιωματούχων στην ισχύ της οικονομίας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τους επόμενους δύο μήνες σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, η αύξηση των οποίων επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

To ΑΕΠ των ΗΠΑ διολίσθησε κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρει η δεύτερη μέτρηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύτηκε. Η πρώτη μέτρηση έδειξε ύφεση 1,4%.  Η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 3,1%, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση.   Τα προ φόρων εταιρικά κέρδη μειώθηκαν κατά 2,3%σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5% σε επίπεδο έτους, καταγράφοντας χαμηλό 2 ετών. Επίσης, λιγότεροι ήταν οι νέοι άνεργοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου. Συγκεκριμένα. οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν κατά 8.000 από μία εβδομάδα πριν κι έφτασαν τις 210.000, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν 215.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 206.750, ανεβαίνοντας 7.250 από τον μη αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς. Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού. “Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ (…) είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση”, τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε. Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας. “Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της”, υπογράμμισε. Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.

Σε νέα μείωση στα επιτόκια προχώρησε η κεντρική τράπεζα Ρωσίας την Πέμπτη τα οποία και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 300 μονάδες βάσης, φτάνουν στο 11%.. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί και αναμένεται πλέον ο πληθωρισμός να κινηθεί στο εύρος 5%-7% το 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα μετά από έκτακτη συνεδρίαση. Το 2024, ο πληθωρισμός φαίνεται πλέον να μειώνεται στο 4%.

Η Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, παρουσίασε σήμερα νέα σχέδια για την έξοδο από το lockdown καθώς οδεύει προς την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά η ευρεία οικονομική ανάκαμψη ακόμα απέχει, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Η πόλη των 25 εκατ. κατοίκων, που αναμένεται να βγει επίσημα από το lockdown την 1η Ιουνίου, χαλαρώνει προσεκτικά τους περιορισμούς της COVID-19, επιτρέποντας σε περισσότερους κατοίκους να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 438.13 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.88%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,741.65 μονάδες, με κέρδη 1.76%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,566.69 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.58%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,231.7 μονάδες , με άλμα 1.60%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,410.58 μονάδες, διολίσθησε 1.78%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,524 μονάδες, με άνοδο 1.13%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,886.95 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.45%.


sofokleousin.gr