Άνοδς στις αγορές της Ευρώπης

Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η μεταποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης ενώ οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,6 τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 48,5 μονάδες και ακόμα πιο χαμηλά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από τις 46,5, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα.

Στη Βρετανία, ο PMI μεταποίησης έφτασε στις 48,4 μονάδες έναντι των 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα μέτρο που είχε προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

 Η ελβετική Credit Suisse βρίσκεται σε δεινή θέση και δίνει αγώνα επιβίωσης, όμως προς το παρόν τα δυσμενή σενάρια για το μέλλον της, φαίνεται πως επικρατούν. Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό. Συγκεκριμένα τα CDS της Credit Suisse ανέβηκαν στις 247 μ.β. την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ στην αρχή του έτους ήταν στις 57 μ.β. O νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ζήτησε πίστωση χρόνου, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο ανάκαμψης εντός των επόμενων τριών μηνών. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Βloomberg, διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η Credit Suisse διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έσπασε νέο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο φτάνοντας το 83,4% σε ετήσια βάση, αφού τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 80,21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Αυτή η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και στη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 12% από 13%, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η συμμαχία πετρελαιοπαραγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+ συζητά μειώσεις στην παραγωγή άνω του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, όπως δήλωσαν πηγές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), και επιπρόσθετα αυτών μπορεί να γίνουν εθελοντικές μειώσεις από μεμονωμένα κράτη-μέλη, γεγονός που θα την καθιστά τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020. Η συνεδρίαση των χωρών αυτών θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου με φόντο τη μείωση των τιμών πετρελαίου και μήνες σοβαρής μεταβλητότητας στην αγορά, που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στη συμμαχία ΟΠΕΚ+, να δηλώσει ότι ο οργανισμός μπορεί να μειώσει την παραγωγή. «Μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη συνεδρίαση τον Απρίλιο του 2020», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στη συνεδρίαση κατά την οποία η συμμαχία ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και σύμμαχοι όπως η Ρωσία, συμφώνησε σε μειώσεις-ρεκόρ της προσφοράς καθώς η πανδημία της COVID-19 έπληξε τη ζήτηση.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος σήμερα στο Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 390.63 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.72%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,343.85 μονάδες, με κέρδη 0.77%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,908.95 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.22%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,206.3 μονάδες, με άλμα 0.76%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,794.15 μονάδες, ενισχύθηκε 0.55%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,970 μονάδες, με άνοδο 1.56%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,461 μονάδες, αυξανόμενος 1.28%.


sofokleousin.gr