Ανωμαλίες στους πνεύμονες σε ασθενείς με long covid


Σε κάποιους ασθενείς που εμφάνισαν το φαινόμενο «long covid», ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εντόπισαν κρυφές βλάβες στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με την καινοτόμα μελέτη, οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μέθοδο ακτινογραφίας σε ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα κορωνοϊού για πολύ καιρό και, με τη βοήθεια του αερίου xenon, κατάφεραν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στους πνεύμονες που δεν εντοπίζονται με μία απλή ακτινογραφία.

Όπως αναφέρει το BBC, η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε 11 ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορωνοιό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια αφότου μολύνθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα μία, πιο εξειδικευμένη μέθοδος, ώστε να επιβεβιαωθούν όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ομάδα επιστημόνων από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ συνέκρινε τις ακτινογραφίες ασθενών που είχαν εισπνεύσει χημικό αέριο «xenon» , είχαν υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις αναφορικά με τη λειτουργία των πνευμόνων τους .

Τότε χώρισαν τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες: σε όσους είχαν Covid διαρκείας και δύσπνοια αλλά δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, σε 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid αλλά δεν είχαν long Covid και σε 13 υγιέστατα άτομα.  Χρησιμοποιώντας τη νέα προσέγγιση, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο xenon στη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Το αέριο αυτό συμπεριφέρεται σχεδόν όπως το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια της ακτινογραφίας , έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να «δουν» πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος – ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για την πλειονότητα των ατόμων με Covid διαρκείας, η μεταφορά του ευγενούς αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική από ότι στους υγιείς εθελοντές.

vradini.gr



agrinio24.gr