Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα – Eως 710 ευρώ η επιδότηση

Αύριο ξεκινά το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του οποίου κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει έως 3 ηλεκτρικές συσκευές. Η επιδότηση ανά συσκευή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ξεκινά από 135 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 710 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, το οποίο αφορά τον εξοπλισμό τόσο των κύριων όσο και των μην κύριων κατοικιών (εξοχικά) θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι καταναλωτές. Σ’ ό,τι αφορά στην επιλογή των δικαιούχων, θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων (μονογονεϊκή οικογένεια). Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, ενώ για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

 Το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 40%, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ στους ετήσιους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μοριοδοτούνται επιπλέον οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες με ΑμεΑ, ενώ όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να μπορέσουν να ενταχθούν. Μοριοδοτούνται επιπλέον μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ.  

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να :

  • διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
  • έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Εξαιρούνται :

  • φυσικά πρόσωπα οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • ωφελούμενοι οι οποίοι  το 2020 υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί  να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία.

sofokleousin.gr