Αντιοξειδωτικά: Σε ποιες τροφές υπάρχουν;


Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός σας από βλάβες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών.

Από τα πιο σημαντικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι η βιταμίνη C, Ε, τα καροτενοειδή, το σελήνιο και οι πολυφαινόλες.

Βιταμίνη C

Προσθέστε στη διατροφής σας μπρόκολο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες και κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες πιπεριές, φράουλες , παπάγια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, γκουάβα και μάνγκο.

Βιταμίνη Ε

Πασπαλίστε με αμύγδαλα και ηλιόσπορους σε σαλάτες ή προσθέστε τα στη γκρανόλα και τα δημητριακά. Απλώστε σε ψωμί ολικής αλέσεως βούτυρα ξηρών καρπών πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως αμύγδαλο ή φυστικοβούτυρο .

Επιλέξτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός, η ιππόγλωσσα και ο τόνος είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.

Φλαβονοειδή

Επιλέξτε πράσινο τσάι αντί για καφέ. Προσθέστε βατόμουρα, σμέουρα και φράουλες σε δημητριακά, γιαούρτι, σαλάτες. Προσθέστε μήλα και κόκκινα σταφύλια σε μια πράσινη σαλάτα ή φρουτοσαλάτα. Δοκιμάστε αυτό το σνακ γεμάτο φλαβονοειδή.

Σελήνιο

Φτιάξτε μια ανάμεικτη φασολάδα για ορεκτικό. Βράστε τα φασόλια σόγιας και φάτε τα ως σνακ ή προσθέστε τα σε σούπες. Ψήστε ψάρια όπως μπακαλιάρο ή σολομό. Συμπεριλάβετε κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, πουλερικά, αυγά και ξηρούς καρπούς όλη την ημέρα.

Καροτενοειδή

Βάλτε σάλτσα ντομάτας πάνω από ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι. Και ψήστε ή ψήστε καρότα, γλυκοπατάτα και σκουός στο φούρνο.

Πρέπει να πάρετε ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα;

Όχι. Ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να έχουν υψηλότερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεστε και αυτό μπορεί να μην είναι ασφαλές. Εάν όμως σκέφτεστε να πάρετε ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα, μιλήστε με ένα ειδικό.

Παρόλα αυτά μπορείτε να πάρετε όλα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε τρώγοντας μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως λαχανικά, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και δημητριακά, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικά έλαια, σκόρδο και πράσινο τσάι.

Μπορούν τα αντιοξειδωτικά να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Ναι. Η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτά τα τρόφιμα έχουν φυσικά αντιοξειδωτικά καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας εύκολος τρόπος για να σας βοηθήσει να λαμβάνετε μια ποικιλία αντιοξειδωτικών κάθε μέρα και να είστε υγιείς.

 



Πηγή