Αντισυλληπτικά χάπια: Τι παρενέργειες μπορεί να έχουν


Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε μερικές γυναίκες, αλλά συνήθως αυτά υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες.

Και ορισμένες παρενέργειες που έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ακόμα και θετικές.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια

Οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε κάποιες γυναίκες. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες. Πολλές χρησιμοποιούν το χάπι χωρίς προβλήματα.

Αφότου ξεκινήσετε τα αντισυλληπτικά, ίσως έχετε τα εξής:

  • Πονοκέφαλοι
  • Ναυτία
  • Ευαισθησία και πόνος στους μαστούς
  • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση (έρχεται πιο νωρίς, πιο αργά, ή σταματάει εντελώς όσο παίρνετε το χάπι)
  • Κηλίδες αίματος (ελαφρά αιμορραγία, ή έκκριση καφετί υγρού)

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι παρενέργειες συνήθως υποχωρούν σε 2-3 μήνες. Αν λοιπόν μόλις ξεκινήσατε το χάπι και έχετε παρενέργειες που σας ενοχλούν, προσπαθήστε να ακολουθήσετε στενά το πρόγραμμα λήψης και δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στις ορμόνες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστες, ή άβολα. Αν πάλι δεν σας αρέσει ο τρόπος που το χάπι σας κάνει να νιώθετε μετά από μερικούς μήνες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας προτείνει άλλη μάρκα χαπιού, ή διαφορετική μέθοδο αντισύλληψης. Μερικές γυναίκες δοκιμάζουν μερικούς διαφορετικούς τύπους χαπιών, ή μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, προτού βρουν το κατάλληλο για εκείνες.

Και να θυμάστε: εάν σταματήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά και δεν χρησιμοποιήσετε άλλη μέθοδο αντισύλληψης, τότε θα είναι άμεσα πολύ πιο πιθανή η εγκυμοσύνη.

Τα αντισυλληπτικά χάπια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και εκατομμύρια γυναίκες τα έχουν χρησιμοποιήσει με ασφάλεια. Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών δεν είναι επικίνδυνες (αν και υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι, όπως με οποιοδήποτε φάρμακο). Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες κατά τη χρήση του χαπιού.

Υπάρχουν καλές παρενέργειες από τα αντισυλληπτικά χάπια;

Οι παρενέργειες δεν είναι πάντα κακές. Πολλές γυναίκες μάλιστα βιώνουν παρενέργειες που μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμες. Για παράδειγμα, οι ορμόνες στο χάπι μπορούν να βοηθήσουν με την επώδυνη, βαριά, ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Το χάπι μπορεί να μειώσει τις κράμπες και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και συνήθως θα κάνει την περίοδό σας πιο ελαφριά και τακτική. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το συνδυαστικό χάπι για να παραλείψετε με ασφάλεια την περίοδό σας.

Οι αλλαγές στην περίοδό σας, ενώ παίρνετε αντισυλληπτικά, μπορεί μερικές φορές να σας κάνουν να ανησυχείτε για εγκυμοσύνη. Αλλά η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι πολύ χαμηλή, εφόσον παίρνετε το χάπι σας με συνέπεια κάθε μέρα. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, για να είστε σίγουρες.

Ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής, της ανεπάρκειας σιδήρου (αναιμία), της υγείας των οστών, της μείωσης των κύστεων στο στήθος και των ωοθηκών σας και ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ποιες είναι οι παρενέργειες αν διακόψετε τα αντισυλληπτικά χάπια

Κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στις ορμόνες σας -όπως όταν ξεκινάτε, ή σταματάτε τον ορμονικό έλεγχο αντισύλληψης- υπάρχει πιθανότητα προσωρινών παρενεργειών. Αλλά συνήθως υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες.

Όταν σταματήσετε τα αντισυλληπτικά, το σώμα σας θα επιστρέψει σταδιακά στην κατάσταση που ήταν πριν τα ξεκινήσετε. Έτσι:

  • Εάν το χάπι έκανε την περίοδό σας πιο ελαφριά, η περίοδος σας θα είναι πιθανώς βαρύτερη μόλις σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε.
  • Μπορεί επίσης να χρειαστούν μερικοί μήνες για να επιστρέψει η περίοδός σας στον κύκλο που είχατε πριν ξεκινήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά.
  • Και αν σας βοήθησαν να καθαρίσετε το δέρμα σας, η ακμή σας μπορεί να επανέλθει αφότου τα σταματήσετε.

Αλλά το σώμα της καθεμιάς είναι διαφορετικό και το σώμα επίσης αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα: είναι λιγότερο πιθανό να έχετε ακμή μετά την εφηβεία, οπότε αν ξεκινήσατε να παίρνετε αντισυλληπτικά στην εφηβεία σας αλλά τα κόψατε στα 20 σας, μπορεί φυσικά να έχετε ξεφύγει από την ακμή σας μέχρι τότε.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε: μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μόλις σταματήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια (ακόμα και αν η περίοδός σας δεν είναι κανονική). Επομένως, εάν σταματήσετε το χάπι αλλά δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς πώς θα αντιδράσει το σώμα σας, όταν σταματήσει τα αντισυλληπτικά χάπια. Αλλά τυχόν αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχετε θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγους μήνες καθώς το σώμα σας θα συνηθίζει να μην παίρνει τις επιπλέον ορμόνες.

φωτό: iStock



agrinio24.gr