Απίστευτο: Σπάνια επιπλοκή καρκίνου στον προστάτη έκανε άντρα να μιλάει με ιρλανδέζικη προφορά!


Ο ασθενής δεν είχε πάει ποτέ στην Ιρλανδία, ούτε μιλούσε πριν με ιρλανδική προφορά.

Ένας άνδρας ανέπτυξε σύνδρομο ξένης προφοράς (foreign accent syndrome – FAS) ως μια σπάνια και ίσως μοναδική εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Case.

Οι συγγραφείς περιγράφουν το πώς ένας άνδρας, στα 50 του, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη 20 μήνες προτού εκδηλώσει προβλήματα ομιλίας. Σε εκείνο το σημείο, ανέφερε αξιοσημείωτες αλλαγές στα συνήθη μοτίβα ομιλίας του και ειδικά ότι είχε αρχίσει να μιλά με ιρλανδική προφορά!

“Ο ασθενής δεν είχε πάει ποτέ στην Ιρλανδία και δεν είχε μιλήσει ποτέ με ιρλανδική προφορά, αν και έχει Ιρλανδούς συγγενείς και φίλους και είχε ζήσει για λίγο στην Αγγλία στα 20 του”, έγραψαν οι επιστήμονες για τον άνδρα, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. “Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, παρούσα σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη”.

Ο ασθενής είπε στους γιατρούς ότι δεν είχε υποστεί κανένα τραύμα στο κεφάλι, ούτε άλλα συμπτώματα πέρα από ακούσια απώλεια βάρους. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που του έκαναν ήταν φυσιολογική, αλλά μια αξονική τομογραφία της λεκάνης και της κοιλιάς του αποκάλυψε ότι ο καρκίνος του προστάτη του προχωρούσε. Πέρα από τη διάγνωσή του με FAS, παραπέμφθηκε σε νευρολόγους για περαιτέρω διερεύνηση.

Το FAS είναι εξαιρετικά σπάνιο, με μόνο περίπου 100 άτομα στον κόσμο να έχουν διαγνωστεί με την περίεργη πάθηση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν συμβεί μετά από τραυματισμό στο κεφάλι ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν επηρεάζονται κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ομιλία. Συχνά, η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και σταδιακά υποχωρεί, για παράδειγμα καθώς ο πάσχων αναρρώνει από εγκεφαλικό.

Αν και ονομάζεται σύνδρομο ξένης προφοράς, η πάθηση δεν προσδίδει επί της ουσίας σε κάποιον μια νέα ανεξήγητη προφορά.

Η αλλαγή στους ήχους που παράγονται από άτομα με την πάθηση προκαλείται συχνά από αλλοιωμένες κινήσεις της γνάθου και της γλώσσας του ασθενούς. Η “ξένη προφορά” είναι πιθανώς πραγματικά μόνο στο μυαλό των ανθρώπων που την ακούν, δηλαδή μια μορφή παρειδωλίας.

Τρεις μήνες αργότερα, λαμβάνοντας θεραπεία για τον καρκίνο του, ο ασθενής μιλούσε ακόμα με ιρλανδική προφορά.

Εκτός από αυτό, είχε αναπτύξει πόνο στην κοιλιά και στα πόδια. Όταν οι γιατροί έκαναν εκ νέου τομογραφίες, είδαν ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο ήπαρ και στα οστά. Ο καρκίνος προχώρησε περαιτέρω, δίνοντας μετάσταση και στον εγκέφαλο.

Η ομάδα πιστεύει ότι το σύνδρομο ξένης προφοράς προκλήθηκε από παρανεοπλασματικό σύνδρομο, δεδομένου ότι μπορεί να συσχετιστεί με καρκίνο του προστάτη. Επίσης, θεωρούν ότι η εξέλιξη του FAS του συνέπεσε με την εξέλιξη του καρκίνου. Τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα είναι συστηματικά συμπτώματα που προκαλούνται από μη φυσιολογικές μάζες μέσω ορμονικών, ανοσιολογικών ή άγνωστων μηχανισμών.

Πιστεύουν, επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αναφέρεται στην ιατρική βιβλιογραφία του FAS ως αποτέλεσμα καρκίνου του προστάτη, αν και έχουν αναφερθεί άλλες δύο περιπτώσεις σε ασθενείς με άλλους κακοήθεις καρκίνους.

Η ομάδα ελπίζει ότι η υπόθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη βιβλιογραφία για το FAS και τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα σε ασθενείς με καρκίνο, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η συσχέτιση αυτή.

Όσον αφορά τον ασθενή, ο άνδρας πέθανε υπό ανακουφιστική φροντίδα, με την ομάδα να σημειώνει ότι “η ιρλανδική προφορά του διατηρήθηκε μέχρι και τον θάνατό του”.

φωτό: iStock



Πηγή