Απώλειες στο χρηματιστήριο, πέφτουν ομόλογα, αέριο, πετρέλαιο

Αρνητικό κλίμα διαμορφώνεται στις αγορές, ενόψει επερχόμενης γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων και περιορισμού της ρευστότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες  σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα κλασσικά “εργαλεία” για την αναχαίτιση του καλπάζοντος πληθωρισμού. Στους φόβους για ύφεση προστίθενται οι ανησυχίες για την εξέλιξη και της επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας στο πεδίο της ενέργειας.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ ακολουθεί με μικρότερες απώλειες. Κατά 0,65% υποχωρεί αυτή την ώρα ο ΓΔ. Απώλειες 0,85% στη Φρανκφούρτη, 1,15% στο Λονδίνο.

Θετική εξέλιξη για τα χρηματιστήρια η υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου (-5,6% στα 96 ευρώ) και πετρελαίου (brent -1,7% στα 110,49 δολάρια).

Στο ΧΑ επιβαρυντικό παράγοντα στη διαμόρφωση κλίματος αποτελούν οι εκτιμήσεις-προβλέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ανησυχητικά μηνύματα και από την αγορά κρατικών ομολόγων, που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση και οι αποδόσεις τους σημειώνουν ρεκόρ τριετίας.

Ενδιαφέρον στοιχείο για την αγορά οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο “ειδικό βάρος” στο ΧΑ.  Στο επίκεντρο της προσοχής το τριπλό deal εφοπλιστών-Motor Oil-Reggeborgh στην Ελλάκτωρ και η δημόσια προσφορά που οδηγούν σήμερα τη μετοχή της εταιρείας στο +14%.

Μετοχές και δείκτες

 Μεταβλητότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ και οι βασικοί δείκτες έχουν αλλάξει πολλές φορές πρόσημο. Τώρα βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ η συναλλακτική κίνηση έχει ατονήσει.

Ο Γενικός Δείκτης ήγε από +0,36% (στις 869,85 μονάδες) μέχρι -0,96% (στις 858,46). Τώρα βρίσκεται στις 859 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,90%. Στην περιοχή αυτή εντοπίζεται ισχυρή στήριξη, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ανακοπεί η πτώση.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1% στις 2.170 μονάδες. Στο -0,35% ο δείκτης των midcaps.

Σε μεγάλο έυρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας υψηλό +1,37% και χαμηλό -1,83%. Τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε -0,80%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρεί μόνο η Εθνική (+0,7%). Υποχωρούν Τρ. Ελλάδος -2,7%,  Eurobank και Attica Bank -2,5%,  Πειραιώς -1,5%, Alpha -0,2%.
Πειραιώς -1,6%, %

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Ελλάκτωρ με +14%.  Στο συν και οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,2%, ΟΤΕ +0,5% και ΑΔΜΗΕ +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Jumbo -3,7%, Coca-Cola και ΟΛΠ -3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,7%, Μυτιληναίος -2,3% Motor Oil -2%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,8%, Βιοχάλκο -1,5%.


sofokleousin.gr