«Απροστάτευτος» ένας στους δύο φοιτητές στο ΑΠΘ


Στην έρευνα συμμετείχαν 3.788 φοιτητές όλων των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, που κλήθηκαν να απαντήσουν για τα προβλήματα στο περιβάλλον του πανεπιστημίου.

Η έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης αξιολογείται από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως το πρώτο στη λίστα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη φοιτητική τους ζωή. Το εύρημα αυτό έρευνας που διενεργήθηκε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ –ενός πανεπιστημίου που μαστίζεται από τα φαινόμενα ανομίας–, παρουσιάζεται λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της διάταξης για την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, μέσω της κατάργησης του ασύλου της παραβατικότητας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ενώ έχει ξεκινήσει πλέον η συζήτηση για την εφαρμογή της.

Στην έρευνα, που θα παρουσιαστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα σε συνέδριο, συμμετείχαν 3.788 φοιτητές όλων των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και οι οποίοι κλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να απαντήσουν μεταξύ άλλων για τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την αρχική επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 49% των φοιτητών και φοιτητριών του «πολύπαθου» από φαινόμενα ανομίας ΑΠΘ προτάσσει ως πρώτο πρόβλημα την έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης, το 46% την έλλειψη χρηματοδότησης και το 41% την έλλειψη καθαριότητας. Με 33% ακολουθούν στις απαντήσεις των φοιτητών οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων. Αντίθετα, στο ΠΑΜΑΚ οι φοιτητές με υψηλή συχνότητα επιλέγουν ως σημαντικότερα προβλήματα στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούν τον μεγάλο αριθμό εισακτέων (41%), την έλλειψη επικοινωνίας διδασκόντων-διδασκομένων (38%), τις συγκοινωνίες (31%). Με 31% ακολουθούν η χρηματοδότηση και με 28% η πληροφόρηση.

«Προφανώς έχει να κάνει με το ότι το ΠΑΜΑΚ είναι ένα κτίριο και το ΑΠΘ ένα campus. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον ανοικτό χώρο, στον οποίο υπάρχει η αίσθηση παραβατικών συμπεριφορών. Στα κτίρια και του ΑΠΘ ευτυχώς είναι λίγα έως ελάχιστα τα φαινόμενα αυτά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη διαφοροποίηση της αξιολόγησης των προβλημάτων σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής Θεόδωρος Χατζηπαντελής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του 16ου διεθνούς συνεδρίου της IFCS. Ο κ. Χατζηπαντελής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και έρευνες σχετικά την εφαρμογή της νέας διάταξης για την κατάργηση του ασύλου. Οπως ανέφερε, «πιθανόν στο επόμενο εξάμηνο να βάλουμε κάποιες σχετικές ερωτήσεις. Ισως αν δούμε ότι το θέμα υποχωρεί σε σημαντικότητα να μπορούμε έμμεσα να αξιολογήσουμε το νέο πλαίσιο. Πάντως, για να παραχθούν αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει διαφορετική πολιτική από τις δυνάμεις τάξης, όπως για παράδειγμα περιπολίες το βράδυ στο ΑΠΘ, παρουσία στα σημεία τριβής, όπως το ΑΧΕΠΑ κ.λπ.».

Στην έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί στο 16ο διεθνές συνέδριο ανάλυσης δεδομένων της International Federation of Classification Societies (IFCS), που θα φιλοξενήσει το ΑΠΘ, εξετάζεται μεταξύ άλλων και η στάση των νέων φοιτητών αναφορικά με την Ε.Ε., τον βαθμό πολιτικής γνώσης και την πολιτική κινητοποίηση.

kathimerini.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ