Αρνητές κορωναϊού: Κλειστές ομάδες σε κρυπτογραφημένα apps

Άνθρωποι που έχουν ταυτόσημες απόψεις και δεν θέλουν να «ανοίξουν» το μυαλό τους σε άλλες, με δική τους επιλογή, έχουν καταγραφεί επιστημονικά στην θεωρία της επικοινωνίας ως συμμετέχοντες σε ένα «θάλαμο αντήχησης» (eco chamber) και στην εποχή του διαδικτύου η προσωποιημένη πληροφόρηση είναι πιθανόν να έχει ως αρνητική επίπτωση τον εγκλωβισμό σε μια διανοητική απομόνωση ή όπως την έχουν περιγράψει ειδικοί της επικοινωνίας «διανοητική ανοσοποίηση».

Έτσι, ίσως και αθέλητα κάποιοι συμμετέχουν σε ένα είδος «φιλτραρισμένης φούσκας» (filter bubble) και δεν εκτίθενται σε αντίθετες απόψεις. Ο κόσμος τους είναι ένας και μοναδικός, και δεν υπάρχει τίποτα άλλο, δεν μπαίνουν στον κόπο να κατανοήσουν οτιδήποτε διαφορετικό.

Οι αρνητές του κορωναϊού δημιούργησαν σε αυτό το πλαίσιο δικές τους κλειστές ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – κάτι που έκαναν και κάνουν κατά κόρον ακροδεξιά κυρίως γκρουπ- όπου αντήλασσαν απόψεις και κινητοποιούνταν.

Όμως, κάποια από αυτά που είχαν χιλιάδες μέλη μετά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την εμπλοκή της Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισαν να γίνονται ανενεργά.

Χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχουν κλείσει δείχνουν ότι οι σελίδες τους στο facebook και στο youtube παραμένουν ενεργές.

H παρακάτω σελίδα στο Youtube ενώ φαίνεται ότι ειναι ανενεργή, ανανεώθηκε πρόσφατα αφού έχει προστεθεί πρόσφατο βίντεο από ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσίοδρα όταν τα κρούσματα ήταν άνω των 2.600.

Και αυτή η σελίδα στο facebok που έχει πάνω από 3,6 χιλιάδες μέλη εμφανίζει ότι είναι ενεργή αυτό τον μήνα.

Άλλες, όμως, με αρνητές έχουν να αναρτήσουν δημοσίευση εδώ και μήνες.

Ορισμένοι, είναι πιθανόν να έχουν «μετακομίσει» σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων, όπως το WhatsApp ή/και το Viber που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές. Eκεί συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις και πιθανώς συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ