Μπατζίνα, η πίτα σύμβολο των Αγράφων
Είναι μια εύκολη πίτα με χυλό, χωρίς φύλλα, όπως η ηπειρώτικη, αλλά το βασικό της συστατικό είναι η κολοκύθα. Οι μαγείρισσες στο εστιατόριο Δόλοπες μας είπαν ότι το μυστικό της είναι να τη φτιάξουμε με λίπα (χοιρινό λίπος και μάλιστα λαρδί) και όχι με βούτυρο ή ελαιόλαδο: τη σκορπίζουμε σε κομματάκια στο ταψί πριν ρίξουμε τον χυλό και σκορπίζουμε κάμποση ακόμη στην επιφάνεια του χυλού. Ιδανικό συνοδευτικό-έκπληξη, το ξινόγαλο!
Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνου
- 1.800 γρ. ψίχα κολοκύθας, ψιλοτριμμένη και καλά στυμμένη
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 4-5 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο + λίγο ακόμα για το ταψί
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (βλ. διαδικασία)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια λεκάνη βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, το τυρί, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός σχετικά υδαρής.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου, αδειάζουμε τον χυλό, σείουμε το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και λάδι.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά.