Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ


Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά, διπλοπερασμένος
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (μπαχαρικό με κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και απαλό άρωμα – σε μορφή σκόνης σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό, σε σκόνη (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μπιφτέκια: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπιφτέκια σαν μεγάλα σουτζουκάκια.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.

Σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και «σοτάρουμε» για 1 – 2 λεπτά τον πελτέ με τη δάφνη, το μπούκοβο και αλατοπίπερο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε 600 ml νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί ο ντοματοπελτές και βράζουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να κοχλάζει.

Αφαιρούμε τη δάφνη, βάζουμε προσεκτικά τα μπιφτέκια το ένα δίπλα στο άλλο, τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα και μετριάζουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μπιφτέκια και να δέσει η σάλτσα.

Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή άλλο που μας αρέσει.

kathimerini.gr



agrinio24.gr