Μπορεί η AI τεχνολογία να βοηθήσει ή να αντικαταστήσει τους διαιτητές;


 

Ερευνητές του “Georgia Institute of Technology” εργάζονται στο ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να διαιτητεύσει μόνη, εξ ολοκλήρου, στο μέλλον ή να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ref.

Μία ομάδα ερευνητών ινστιτούτου έχει ήδη αναπτύξει ένα σύστημα AI τεχνολογίας, προγραμματισμένο ούτως ώστε να μπορεί να “σφυρίξει” έναν αγώνα μπάσκετ. Έχει δομηθεί έτσι, που οι δεκάδες τοποθετημένες κάμερες μπορούν να αναλύσουν και να “διαβάσουν” τις φάσεις, ανιχνεύοντας τυχόν παραβάσεις.

Η ονομασία που του έχουν δώσει είναι “DeepSport” και έχει περασμένες μέσα του αμέτρητες βιντεοσκοπημένες φάσεις, με σκοπό να μπορεί να αναγνωρίσει τις αντικανονικές ενέργειες. Οι δημιουργοί του έχουν “γράψει” στο λογισμικό του τους κανονισμούς μπάσκετ, με αποτέλεσμα να μπορεί να αναγνωρίσει το “λάθος” μέσω συγκεκριμένου αλγορίθμου.

Ο ιδανικός στόχος των ερευνητών του “Georgia Institute” είναι η απόλυτη ακρίβεια, αλλά πιο προσιτό πλάνο στο σύντομο μέλλον μοιάζει αυτό της επίτευξης λιγότερων λαθών. Δηλαδή, ο πιο πιθανός στόχος για την ώρα, ο οποίος είναι πιο εύκολος να πραγματοποιηθεί, είναι η εξάλειψη πολλών από των διαιτητικών λανθασμένων αποφάσεων. Αυτό σημαίνει πως η αντικειμενικότητα στην λήψη αποφάσεων μπορεί να κορυφωθεί, σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα.

Οι ερευνητές θέλουν με την ολοκλήρωση αυτού του project να επεκταθούν και σε άλλα αθλήματα, με την ίδια νοοτροπία και ιδεολογία, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές για το εκάστοτε σπορ. Αυτό βέβαια, πέρα από τη σημαντική βοήθεια, μπορεί να επιφέρει και το ενδεχόμενο της αντικατάστασης των διαιτητών από… “ρομπότ”. Διότι αν ένα εργαλείο το οποίο έχει νοημοσύνη, τεχνολογική ή μη, τελειοποιηθεί, τότε τι το εμποδίζει από το να κυριαρχήσει;//ΓΚ



ertsports.gr