Μπορούμε να μειώσουμε τους πόρους της επιδερμίδας μας;


Όταν κάνουμε λόγο για τους πόρους της επιδερμίδας εννοούμε τα μικρά «ανοίγματα» στην επιφάνειά της μέσα από τα οποία εξέρχεται το σμήγμα, ο ιδρώτας και η τρίχα. Στις κανονικές επιδερμίδες με ομοιόμορφη όψη οι πόροι είναι ελάχιστα ορατοί. Ωστόσο, στις λιπαρές επιδερμίδες οι πόροι συνήθως είναι διεσταλμένοι.

Η κληρονομικότητα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η γήρανση, η ανεξέλεγκτη λιπαρότητα και οι κακές συνήθειες περιποίησης (παράλειψη ντεμακιγιάζ, σπάνια απολέπιση) είναι οι βασικοί ένοχοι που έχουμε έντονους πόρους.

Μπορούμε να μειώσουμε τους πόρους της επιδερμίδας μας;

Όσο και αν θα το θέλαμε, οι πόροι της επιδερμίδας δεν μειώνονται, ούτε μπορούν να αλλάξουν μέγεθος ή να ανοίξουν. Μπορούμε όμως να μειώσουμε την εμφάνισή τους, ακολουθώντας τα σωστά βήματα περιποίησης.

  • Οι πόροι δείχνουν μεγαλύτεροι όταν είναι φραγμένοι από λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα, ενώ μόλις καθαριστούν, φαίνονται μικρότεροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ανοίξει κι έχουν κλείσει. Ο ατμός που χρησιμοποιείται στον καθαρισμό προσώπου πριν από την εξαγωγή σμήγματος χρησιμεύει στο να μαλακώσει το σμήγμα και να βγει ευκολότερα, όχι στο να «ανοίξουν» οι πόροι.
  • Πέρα από τον καθαρισμό με ατμό, μπορούμε να κάνουμε τους πόρους λιγότερο ορατούς με μάσκες για βαθύ καθαρισμό (π.χ. με άργιλο) και απολεπιστικά, αλλά και με το μακιγιάζ. Αποφεύγουμε λοιπόν στο μακιγιάζ τις πλούσιες ενυδατικές συνθέσεις και προτιμάμε μέικ απ και πούδρες για ματ αποτέλεσμα.
  • Για την περιποίηση και το μακιγιάζ του προσώπου μας πρέπει να επιλέγουμε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα, δηλαδή συνθέσεις που δεν φράζουν τους πόρους μας.
  • Με την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακής κρέμας μπορούμε να προλάβουμε τη φθορά της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία και κατ’ επέκταση να αποτρέψουμε τον πρόωρο εκφυλισμό κολλαγόνου και ελαστίνης που οδηγεί με τη σειρά του στη χαλάρωση των συνδετικών ιστών του δέρματος και στους έντονα ορατούς πόρους.

vita.gr



agrinio24.gr