Χοληστερόλη: Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας μέρα παρά μέρα

Σοβαρά λάθη με τη φαρμακευτική τους αγωγή κάνουν πολλοί Έλληνες με αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, αφού την λαμβάνουν διακοπτόμενα ή αλλάζουν τη δόση τους κατά το δοκούν.

Σοβαρά λάθη με τη φαρμακευτική τους αγωγή κάνουν πολλοί Έλληνες με αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Αντί να την λαμβάνουν καθημερινά, κάποιοι παίρνουν τα χάπια τους μέρα παρά μέρα, άλλοι μόνο όταν τρώνε πολύ (!) και μερικοί τα σταματούν δύο μήνες τον χρόνο για να… ξεκουραστεί το συκώτι τους.

Όλες αυτές οι κινήσεις, παρότι φαίνονται λογικές, είναι εντελώς παράλογες από επιστημονικής πλευράς. Και το μόνο που κατορθώνουν είναι να απορρυθμίζουν τη χοληστερόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος.

«Η υποψία πως κάποιος δεν παίρνει συστηματικά τα χάπια της χοληστερόλης  δημιουργείται όταν, ξαφνικά, ένας ρυθμισμένος ασθενής εμφανίζεται με αυξημένες τιμές χοληστερόλης», λέει ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευρωκλινική. «Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να έχει πολλές βιολογικές αιτίες. Εντούτοις, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται στη διακοπή ή την αραίωση της φαρμακευτικής αγωγής».

Όπως εξηγεί ο κ. Ρίχτερ, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να σταματήσει η υπερβολική παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ. Αυτό που υπάρχει είναι η δυνατότητα παρέμβασης σε ορισμένους μηχανισμούς (παθοφυσιολογικές οδούς) παραγωγής της χοληστερόλης, με τη συστηματική λήψη διαφόρων φαρμάκων.

Όταν όμως κάποιος διακόψει ή αραιώσει τα φάρμακά του, μέσα σε λίγες εβδομάδες ο οργανισμός επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση. Με άλλα λόγια, αυξάνεται η χοληστερόλη του στα επίπεδα που ήταν πριν αρχίσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Πότε υπάρχει κίνδυνος

«Είναι κακό αυτό; Σίγουρα δεν είναι καλό. Η προστασία του οργανισμού μας για να αποφύγει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο σχετίζεται με την διαχρονική έκθεση στους παράγοντες κινδύνου», τονίζει ο ειδικός.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν χάθηκε ο κόσμος, αν διακοπεί η αγωγή για δέκα ημέρες, λόγω άλλης ασθένειας ή συμβουλής γιατρού για αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή παρενέργειες.

Αν όμως μειώσει ο ασθενής τη δόση των φαρμάκων του για καιρό και αυξηθεί κατά 30-50% η χοληστερόλη, τότε σίγουρα αυξάνεται ο διαχρονικός κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αυτού του είδους η αύξηση παρατηρείται, λ.χ., στα άτομα που παίρνουν μέρα παρά μέρα τα χάπια της χοληστερόλης.

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στους ασθενείς που αυτενεργούν και μειώνουν ή διακόπτουν εντελώς τα φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Μην αποφασίζετε μόνοι σας αλλαγές στο δοσολογικό σχήμα που διάλεξε ο γιατρός σας για εσάς», συνιστά ο κ. Ρίχτερ. «Αν κάτι σας προβληματίζει, μιλήστε μαζί του. Εκφράστε τις ανησυχίες σας αλλά αποφασίστε μόνο αφού ακούσετε την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη του. Και να μην ακολουθείτε τη συμβουλή φίλων ή γνωστών, οι οποίοι συνήθως δεν είναι οι πλέον ειδικοί σε τέτοιου είδους θέματα».

Πηγή