Χωρίς τέλος η ακρίβεια- Νέα αύξηση των χονδρικών τιμών
Χωρίς τέλος είναι η ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές χονδρικής κατέγραψαν νέα αύξηση και σύντομα οι νέες αυξημένες τιμές θα είναι στα «ράφια» των καταστημάτων.
Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων είναι τα τρόφιμα, τα χαρτικά, τα πλαστικά και όλα τα ενεργειακά αγαθά, τα οποία πιέζουν αφόρητα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οδηγώντας σε αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά.
Είναι πρόσφατη άλλωστε η μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί δεν φτάνουν, παρά για να καλύψουν τις πρώτες 18 μέρες κάθε μήνα, καθώς, σε μια διετία, έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ανατιμήσεις αγαθών κατά πρώτο λόγο και υπηρεσιών κατά δεύτερο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αντί να παρέμβει στην έμμεση φορολογία και να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να ανασχεθεί το κύμα ακρίβειας, επιμένει στην ατελέσφορη λύση των διαφόρων pass, με τα οποία, απλά επιδοτείται η αισχροκέρδεια.
Το νέο κύμα ακρίβειας
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 13,5% έναντι αύξησης 31,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Τα στοιχεία δείχνουν μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, σύμφωνα με μία ανάγνωση, αλλά η δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτει πως οι χονδρικές τιμές τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκαν επιπλέον 13,5%, μετά την αύξηση κατά 31,6% που σημείωσαν τον Ιανουάριο του 2022.
Επίσης, οι τιμές χονδρικής τον Ιανουάριο του 2023, αυξήθηκαν επιπλέον 1,3%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.
Όσον αφορά στη μέση αύξηση των τιμών χονδρικής στο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο, εκτοξεύτηκε στο 33,2% έναντι αύξησης 17,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Οι κυριότερες ανατιμήσεις που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 είναι στα ακόλουθα αγαθά:
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 27,7%.
- Παραγωγή βασικών μετάλλων 20,5%.
- Βιομηχανία τροφίμων 17,6%.
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 15,8%.
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 14,5%.
- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 12,8%.
- Παραγωγή προϊόντων καπνού 10,8%.
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 8,3%.
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,8%.
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 4,5%.