Χρηματιστήριο: Μάχη στο οχυρό των 900 μονάδων

Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, εν αναμονή “μηνυμάτων” από τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 κι ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για επικείμενη ύφεση  στην Ευρωζώνη εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρήματος. Σε θετικό έδαφος με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές/αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, ανεβαίνει κατά 6% η τιμή του φυσικού αερίου (στα 103,6 ευρώ).

Με εναλλαγές προσήμων κινούνται οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, όπου η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός -περίπου 10,4 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης. Εταιρικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές εξελίξεις και κινήσεις εξαγορών – όπως το κυοφορούμενο deal για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα – συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ομως, μετά από 6 εβδομάδες ανόδου που απέφερε περίπου 28% στον τραπεζικό δείκτη και 17% στον ΓΔ, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και μεμονωμένοι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν, πιθανολογώντας κάποια διόρθωση που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν βέβαια σε περαιτέρω άνοδο, αλλά  η σημερινή εικόνα στο ταμπλό – όπως και η εικόνα στη συνεδρίαση της Παρασκευής – δημιουργεί την εντύπωση ότι η ανοδική δυναμική εξαντλείται.

Μετοχές και δείκτες

Οι 900 μονάδες, τις οποίες ο ΓΔ υπερέβη ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει, παραμένουν ισχυρό ανάχωμα.

Η “μάχη” φαίνεται ότι θα συνεχισθεί σ’ αυτή την περιοχή, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκβασή της. ..

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 899,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,20%. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί από τις 897,53 μονάδες (-0,03%), μέχρι τις 901,18 (+0,38%).

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει απειροελάχιστη μεταβολή, παραμένοντας στις 2.185 μονάδες. Κατά 1,65% ενισχύεται ο δείκτης των mid caps, λόγω της μεγάλης ανόδου που σημειώνει η μετοχή της Epsilon Net (+11,5%)

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -0,76% % μέχρι +0,28%. Τώρα καταγράφει οριακές απώλειες -0,10%.


sofokleousin.gr