Χρηματιστήριο: Στο "οχυρό" των 900 μονάδων, με… πετρελαιοκίνηση

Με αξιόλογα κέρδη σε μετοχές και δείκτες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, την ώρα που η Wall Street έπαιρνε καθοδική κατεύθυνση, παρασύροντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που εμφάνιζαν σήμερα  εικόνα σταθεροποίησης.

Ανησυχίες προκαλεί στις αγορές η κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Την αβεβαιότητα επιτείνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και οι αναμενόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στα μέτωπα των επιτοκίων και της χορήγησης ρευστότητας.

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων και η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ 30ετίας. Αντίθετα, υποστηρικτικά λειτουργούν τα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στο α΄τρίμηνο.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται πλέον στην περιοχή των 900 μονάδων, όπου θα κριθεί ποιά κατεύθυνση θα πάρει βραχυπρόθεσμα κι αν θα ακολουθήσει νέος κύκλος ανάκαμψης προς τα υψηλά 12μήνου.

Καθοριστική παράμετρος θα είναι η γενικότερη πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών. Την αρνητική εικόνα στα χρηματιστήρια συμπληρώνουν σήμερα η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών πετρελαίου και η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις διαμορφώνονται πλέον σε υψηλά πολλών ετών.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο ΓΔ κατακτά τις 900 μονάδες, αλλά θα χρειασθεί “καλά νέα” ως “καύσιμο” για να συνεχίσει υψηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 903,80 μονάδες (+1,47%) και τερμάτισε στις 899,97 με άνοδο 1,04% .

Ο FTASE25 κέρδισε 1,26% κλείνοντας στις 2.184,14 μονάδες. Οριακή μεταβολή -0,09% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,48% και έκλεισε με κέρδη 0,78%. Εντυπωσίασε η Attica Bank, συνεχίζονταςτο μινι ράλι ανάκαμψης με νέο άλμα +22,6%. Ακολούθησαν Εθνική +1,5%, Eurobank και Τρ. Ελλάδος +1,2%. Αμετάβλητη η Πειραιώς, οριακά στο κόκκινο η Alpha (-0,2%) .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν τα διυλιστήρια, που αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες από την ανατίμηση των αποθεμάτων τους:  Motor Oil +4,8%, ΕΛΠΕ +4,1%. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ +3,4%, ΕΥΔΑΠ +2,8%, ΟΤΕ +1,7%, Μυτιληναίος +1,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,3%.

Στο κόκκινο  Lamda -2,6%, ΑΔΜΗΕ -1,7%, Σαράντης -1,5%, ΕλβάλΧαλκόρ και Τιτάν -0,3%.


sofokleousin.gr