Χταπόδι ψητό στη γάστρα από την Κάσο


Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα
Η Νένα Ισμυρνόγλου δοκίμασε αυτήν τη συνταγή στην Κάσο πριν από χρόνια και την έφτιαξε η ίδια για πρώτη φορά στο εστιατόριο Μilos στη Νέα Υόρκη.

Υλικά (ορεκτικό για 8 άτομα)

  • 1 χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5 κόκκοι πιπέρι, άκοποι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το λαδολέμονο

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, τριμμένα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλένουμε καλά το χταπόδι, αφήνοντάς το να «μουλιάσει» μέσα σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να φύγει όλη η άμμος.

Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια γάστρα που να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι και το σκεπάζουμε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.

Τα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το καπάκι για να πάρει χρώμα. Τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι στο ταψί τα κρατάμε για μελλοντική χρήση.

Λαδολέμονο: Βάζουμε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής λεία σάλτσα. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σάλτσα το αρωματικό της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε το χταπόδι στα πλοκάμια του, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

kathimerini.gr



agrinio24.gr