Δεν έχετε ευχάριστη δουλειά; Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι
Παρότι πολλά βασικά στοιχεία που είναι εγγεγραμμένα στο γενετικό μας κώδικα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση της ευτυχίας, ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι περίπου το 50% αυτής της δυνατότητας είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε με βάση τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας.
Στο βιβλίο «το Πώς της Ευτυχίας», η Σόνια Λιοβομίρσκι παραθέτει επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι μπορούμε να επενδύσουμε την ενέργειά μας σε σχέδια και σχέσεις που μπορούν να μας φέρουν την ευτυχία – και αυτό ισχύει τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή. Ειδικά σε ότι αφορά την εργασία, υπάρχουν ορισμένες τακτικές και στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα και δυσκολίες ακόμα και σε πολύ τοξικές συνθήκες.
Στο βιβλίο δίνονται πέντε συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντλήσετε ικανοποίηση και ενθουσιασμό με το 8ωρο στη δουλειά σας, ακόμη και αν εργάζεστε σε μία «απαίσια» εταιρεία που δε σας αρέσει καθόλου.
1. Βοηθήστε τους συναδέλφους σας όποτε μπορείτε. Η αρχή αυτή σίγουρα ισχύει στην κοινωνική σας ζωή, ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η βοήθεια ικανοποιεί πολλές φορές περισσότερο αυτόν που τη δίνει παρά αυτόν που τη δέχεται. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε ένα συνάδελφο να χρειάζεται βοήθεια, μη διστάσετε να του δώσετε ένα χεράκι. Εξ άλλου, «είναι πάντα στο χέρι σας το αν θα προσφέρετε ή θα δώσετε βοήθεια σε κάποιον. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχετε πάντα, μέχρι ενός σημείου φυσικά, το πόσο ευτυχισμένοι είστε».
2. Παραμείνετε κινητοποιημένοι και επικεντρωθείτε σους στόχους της καριέρας σας. Ακόμη και αν σας αρέσει η δουλειά σας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τους στόχους σας και να τους έχετε πάντα στο μυαλό σας. Και όπως είπε ένας σοφός: «Οι στόχοι που δεν επιδιώκονται, δεν είναι στόχοι, είναι όνειρα. Και τα όνειρα σας κάνουν ευτυχισμένους μόνο όταν ονειρεύεστε». Αυτό σημαίνει ότι θα αντλήσετε πολύ περισσότερη ικανοποίηση από τον εαυτό σας σε τακτική βάση, αν έχετε το στόχο σας και πάντα προσπαθείτε να κάνετε κάτι για να τον πλησιάσετε.
3. Ζητήστε από το αφεντικό σας δουλειές, οι οποίες να δοκιμάζουν τις δυνάμεις σας. Ανεξάρτητα με το πόσο ψηλά βρίσκεται στην ιεραρχία της εταιρείας που εργάζεται, κάθε εργαζόμενος έχει ανάγκη κάποιες φορές να θέσει ένα δύσκολο στόχο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πετάτε τη σκούφια σας κάθε φορά που θα προκύπτει κάτι… αδύνατο.
4. Αναπτύξτε φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου είναι να διαχωρίζετε τη δουλειά σας από την προσωπική σας ζωή, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας απαγορεύει να είστε κολλητοί με τους συναδέλφους σας. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι χρειάζεται να διαθέτουν κάποιες ισχυρές φιλίες στη ζωή τους και σίγουρα δεν έχει σημασία αν αυτές οι φιλίες προέρχονται από τα σχολικά χρόνια, τα φοιτητικά ή το χώρο εργασίας σας. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι πρέπει να είστε κολλητοί με τους συναδέλφους, ωστόσο κάποιες θερμές σχέσεις μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν.
5. Βρείτε πράγματα που σας ικανοποιούν στην εργασία σας, πλην της αμοιβής. Τα χρήματα είναι ο βασικός λόγος εργασίας και αναζήτησης καριέρας για τους περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που φυσικά είναι απολύτως λογικό. Τα χρήματα είναι σημαντικά και βοηθούν στην επίλυση πολλών προβλημάτων, ωστόσο καλό είναι να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά στο χώρο εργασίας σας, να σας δίνουν δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσετε και να παραμείνετε παραγωγικοί. Κάποιες ενδιαφέρουσες προκλήσεις, ευκαιρίες για να μάθετε κάτι καινούργιο ή να αποκτήσετε μία ακόμα δεξιότητα και η στενή φιλία με πελάτες ή συνεργάτες είναι επίσης σημαντικά κίνητρα για την εργασία σας.
economistas.gr